Ako ste sa dostali k prestížnym cirkusovým šou?

K cirkusu som sa dostal vďaka mojim kamarátom, ktorí boli súčasťou jednej z najlepších šou na svete: The House of Dancing Water na ostrove v Macau v Ázii. Bol som síce v gymnastickej forme, no cirkus je iná liga. Poslal som na kasting moje video a nakoniec ma zobrali.

Smerovala potom vaša cesta k známej kanadskej šou?

Áno. Presne po dvoch rokoch, čo som odišiel z Macau, ma vybrali do Cirque du Soleil, do jednej z najlepších šou na svete s názvom O (po francúzsky voda), ktorá má domov v Las Vegas. Šou O, ako aj The House of Dancing Water sú takzvané vodné šou.

Čo konkrétne v nej predvádzate?

V šou O predvádzam momentálne záverečné finálové číslo zvané kruh. Je to umelecká kombinácia hrazdy a kruhov z gymnastiky. Spolu s kolegami sme preoblečení za motorkárov s prilbami a okuliarmi. Predvádzam tiež aj jedno z najnebezpečnejších čísel na svete s názvom Russian Swing. Lieta sa tu vysoko do výšky, robíme saltá a rôzne triky. Pri takejto akrobacii sa veľakrát ťažko zranilo viacero artistov.

Foto: Cirque du Soleil

 

Hovorí sa, že artisti v Cirque du Soleil tam ťažko drú a tréningy sú veľmi náročné. Je to tak?

Začiatky sú určite ťažké, každé číslo sa učíte od základov, keďže sú to všetko nové veci. Postupne si na to ale telo aj hlava zvyknú, keďže nie je to vždy len o fyzičke, ale hlavne o mentálnej stránke. Artisti musia čeliť veľkému stresu, adrenalínu, čo je takisto veľmi únavné. Ale dá sa všetko natrénovať, ak máte správny prístup k tréningom a chcete, a ešte k tomu pridáte aj nejaký ten svoj telesný talent (smiech). Počas vystúpení je to rutina, ktorá sa dá prekonať. Samozrejme, nemáte vždy svoj deň, ale aj tak to musíte zvládnuť. Vtedy je to najnáročnejšie.

Zažili ste práve takýto deň aj vy?

Áno, aj mne sa to stáva. Napríklad v Macau pri mojom skoku do vody z desaťmetrovej výšky som zakopol o jednu časť náradia lode a padol som na hlavu. Následne mi praskol bubienok. Mal som pocit, že mi niekto strelil do hlavy, no musel som sa rýchlo pozbierať a plávať preč, pretože po mne skákali ďalší artisti.

To je naozaj desivé. Pamätáte si ale aj na niečo zábavnejšie z vašich vystúpení?

Samozrejme (smiech). Raz som si zabudol dať na seba kostým a šiel som prakticky v slipoch na pódium. na ne som si dal kabát a myslel som si, že to bude ako kostým stačiť, no keď sa vietor zdvihol a s ním aj kabát, ľudia v hľadisku mali zábavu (smiech).

Richard Kemko. Foto: archív R.K.

Vrátia sa vám vydreté predstavenia aj finančne?  Koľko mesačne približne si môže zarobiť účinkujúci v prestížnom cirkuse?

Je to veľmi individuálne, podľa toho čo robíte, či ste akrobat, alebo herec, výplaty sa ale pohybujú približne v prepočte od päť tisíc eur, ale napríklad u nás v show je najlepšie platený pán zo všetkých predstavení na svete. Dostáva myslím aj viac ako 30 tisíc eur mesačne, má cez šesťdesiat rokov, v cirkuse pôsobí dve dekády. Jeho úloha je jednoduchá. Zapália ho a horí asi tri minúty, počas toho ako sedí na stoličke a číta noviny. Dokonca aj sám Steven Spielberg sa ho pýtal ako je možné, že horí tak dlho, keď hollywoodsky kaskadéri horia maximálne tridsať sekúnd (smiech).

Najdlhšie horiaci človek na svete. Foto: Cirque du Soleil

Viac o veľmi nebezpečnom povolaní cirkusových artistov sa dozviete v najnovšom júnovom magazíne BREAK.

Titulné foto: Cirque du Soleil

Mohlo by vás zaujímať:

Michal Gabriž zdoláva veľlhory