Zimný adrenalínový zážitok The Audi Nines má bohatú históriu, preteku sa zúčastnila špička vybratých športov a prvotriedne reprezentovala Slovenka Klaudia Medlová.

Rozprávka o deviatich kráľoch a deviatich kráľovnách určite nemusí byť len pre deti. Milovníci zimných adrenalínových športov toto kráľovské stretnutie dobre poznajú. Pred desiatimi rokmi vznikol koncept, ktorý sa okamžite stal svetovou jednotkou. Nine Knights a Nine Queens, bolo o deviatich najlepších freeskieroch a freeskieriekách z celého sveta. Takéto stretnutie, samozrejme, nemôže prebiehať nikde inde ako na hrade. Na prvotriednom hrade zo snehu, ktorý je gigantickým adrenalínovým parkom s veľkým dominantným skokom. Desať rokov je dostatočne dlhá história na to, aby koncept narástol a stal sa ešte väčším a monštruóznejším. Pridali sa králi a kráľovné zo sveta snouboardingu a hrady sa stále zväčšovali. Zo Slovenska sa na tomto prestížnom preteku udomácnili hneď dve kráľovné. Klaudia Medlová na snouboarde a Zuzana Stromková na lyžiach, ktorá sa dokonca stala absolútnou kráľovnou, keď ako prvá žena vôbec skočila triky rodeo 900 a flatspin 1080. Toto všetko je však už história.

Nine Knights a Nine Queens uzavreli dekádu niečim, čo málokto očakával. K akrobatickým skokom sa pridal skicross a snouboardcross. A vzniklo The Audi Nines, stretnutie milovníkov adrenalínových zimných športov, ktoré ponúklo úplne novú disciplínu SlopeX. Ako povedal v rozhovore pre májový BREAK český lyžiar Daniel Hanka, to čo vzniklo na ľadovci Tiefenbach nad Söldenom v Rakúsku je tak ďaleko, že je to vo vesmíre. “Ten park je cez celú horu! Prekážky sú z obrovských lavínových zábran vyšších ako päť rartrakov na sebe. Úplná šialenosť!”

Projektovanie parku trvalo približne pol roka. Okrem samotných tvorcov z tímu The Audi Nines sa na ňom podieľalo tiež päťnásť jazdcov, ktorí si presne nadiktovali, čo by na trati chceli mať. Vznikol tak jedinečný koncept, ktorý sa zapísal okamžite do histórie. Okrem svojej veľkosti aj tým, že sa vôbec po prvýkrát spojili dokopy dva na prvý pohľad rovnaké, no v skutočnosti rozdielne, športy. Freestylové skákanie na lyžiach a snouboarde, ktoré sú o štýle, nápaditosti a originalite, a snouboardcross a skicross, ktoré sú o čo najkratšom čase. Veľkolepej párty, oslave umenia a gigantickým skokom bránilo jediné. Previesť park do reality.

Trvalo celých päť týždňov, než park vznikol. Stavebný tím sa skladal zo sedemnástich sherpov, profesionálnych staviteľov prekážok, ktorí strávili výstavbou stovky hodín a spracovali neuveriteľných 200 tisíc kubických metrov snehu. “Všetko to znie absolútne úžasne a veľkolepo, no skutočnou perličkou je, že v parku sa odohral jedinečný historický moment. Skočil sa tu vôbec prvý naked frontflip v histórií všetkých zúčastnených športov,” vtipkovala ženská snouboardová legenda Kjersti Buaas, ktorá je trénerkou našej Klaudie Medlovej. Meno odvážlivca, ktorý sa na trasu vydal úplne nahý, však neprezradila. “Budem kolegiálna,” odpovedala so smiechom.

The Audi Nines

foto: Audi Nines / DMalacrida

Na The Audi Nines sa nekvalifikuje. Organizátori sami vyberajú tých najlepších svetových jazdcov aktuálnej sezóny. Tento rok pozvánku dostalo až 53 športovcov z osemnástich krajín sveta. Kráľovský pretek je poctou pre všetkých zúčastnených, a tak neodmietol nik. Na ľadovci Tiefenbach mali možnosť diváci vidieť výkony až dvadsiatich olympionikov, z toho štyroch držiteľov zlatých medailí, a osem majstrov sveta vo svojich disciplínach. “The Audi Nines je skôr stretnutie kamarátov, je to hra s kreativitou, nejde tu o súťaženie ako na Olympiáde,” povedala Kjersti Buaas. Jedným dychom dodala, že celá akcia je akýmsi hybridom umenia, športu a párty. Jej slová potvrdzuje účasť najlepších dronových kameramenov súčastnosti.

Športovci si unikátny park užívali celých šesť dní, počas ktorých mali možnosť dať absolútnu voľnosť svojej kreativite. I keď zápasili s nie úplne ideálnym počasím, veľkú obľubu si získala prekážka pripomínajúca slučku, ktorú športovci museli zdolať jazdou dolu hlavou. “Ako jazdec skicrossu som si niečo takéto vždy chcel vyskúšať,” povedal úradujúci olympijský šampión svojej disciplíny Brady Leman z Kanady. Ako prvým sa podarilo túto prekážku zdolať lyžiarovi Jesperovi Tjäderovi zo Švédska a snouboardistovi Gigi Rüfovi z Rakúska. Pozornosť trojitým saltom vpred v štýle Superman vzbudil Fabian Bösch zo Švajčiarska, ktorý tento krkolomný kúsok predviedol na stredne veľkom skoku v závere trate. Veľkú pozornosť tiež pútal samotný začiatok trate. Športovci začínali na akýchsi kyvadlových kladivkách, ktoré im mali dodať dostatok rýchlosti na prekonanie prvých prekážok.

Kľúčový však bol deň s číslom sedem. Samotný pretek sledovalo na ľadovci tritisíc divákov. Súťažilo sa v siedmych kategóriách, a to akrobatický skok na lyžiach muži a ženy, akrobatický skok na snouboarde muži a ženy, SlopeX snouboard a lyže a SlopeX tímová jazda. V akrobatických skokoch mali športovci sedemdesiat minútovú exhibíciu, počas ktorej sa hodnotili najlepšie dva skoky každého športovca. Naša snouboardová reprezentantka Klaudia Medlová si odniesla krásne druhé miesto.

Víťazi jednotlivých kategórií:
Akrobatické skoky lyže muži: Andri Ragettli (SUI)
Akrobatické skoky lyže ženy: Sarah Höfflin (SUI)
Akrobatické skoky snouboard muži: Clemens Millauer (AUT)
Akrobatické skoky snouboard ženy: Hailey Langland (USA), druhá Klaudia Medlová (SVK)
SlopeX snouboard: Alex Pullin (AUS)
SlopeX lyže: Brady Leman (CAN)
SlopeX tímová jazda: Pierre Vaultier (FRA), Brady Leman (CAN), Christian Haller (SUI), Jesper Tjäder (SWE)

Mohlo by vás zaujímať:
Freerider Martin Labuda (30): Miluje prašan, bojuje s požiarmi
Prečo bicyklovať? Dôvodov je toľko, že ostanete prekvapený