Rodák z Nitry prešiel od fotografovania predátorov a divokej zveri k snímaniu ohnísk napätia vo svete. Spolupracoval aj s National Geographic a pre televíziu History Channel natočil uznávaný dokument o vojne v Iraku. Momentálne je na Slovensku a pripravuje projekt založenia detskej kardiochirurgie v Somálsku.

Vojnový fotograf uprostred vravy

V Somálsku je základná medicína takmer nedostupná, okrem veľkých miest, ako sú Mogadišu a Baidoa. Dokonca aj v nich je v žalostnom stave. Napríklad v Nairobi sa nám s ďalšími ľuďmi podarilo vybaviť stáž sestier z miestnej nemocnice do detského kardiocentra v Bratislave,“ povedal Husár.

Jezidský chlapec stráži stádo oviec na hranici Sýrie a Iraku.

Nepokoje v Afrike sú veľmi verne znázornené na jeho fotografiách. „Pozoroval som nepokoje v Nairobi, ktoré nastali po národných voľbách. Išlo, samozrejme, hlavne o prezidentské voľby, ale volilo sa naraz aj do ostatných častí štátu, miest a regiónov.“

Hrôzostrašné obrazy utrpenia

Vidieť naživo také nepokoje vie s človekom poriadne zamávať. „Najhoršie veci, ktoré som asi videl, sa udiali na Blízkom východe, či už v Iraku, v pásme Gaza alebo Afganistane. Nedá sa teda pripraviť na situácie, keď idete po ulici k davu protestujúcich ľudí a zrazu vidíte ležiaceho mŕtveho človeka s prestrelenou hlavou,“ povedal Husár.

Vojnový fotograf v Keni. V Nairobi vypukli nepokoje počas čakania výsledkov národných volieb.

Za svoje jedinečné fotografie v Nairobi bol Ján Husár nominovaný na cenu Czech pres photo a získal aj ocenenie čitateľov magazínu Lidé a Země.

titulné foto: Igor Stančík

Mohlo by vás zaujímať:

Lovec dinosaurov