Rodák z Humenného je špička medzi vedcami, ktorí sa zaoberajú pôvodom vtákov a plazov a dokáže o svete dinosaurov pútavo rozprávať hodiny.

Lovec dinosaurov už od detstva

„Povolanie paleontológa je neobvyklým. Také boli aj prvé pocity, keď som ako dieťa sledoval svet praveku, rodiaci sa pod ťahmi štetca majstra Zdeňka Buriana. Moju fantáziu dotvárali prehistorické príbehy profesora Josefa Augustu i jurský park môjho detstva, Cesta do praveku. Súbeh týchto okolností stál pri kolíske môjho poslania. Jeho trvácnosť otestovali mnohé životné udalosti,“ povedal Kundrát. Počas svojej práce naďabil na množstvo hodnotných nálezov aj nových prehistorických zvierat.

Lovec dinosaurov v púšti Gobi. Foto: Martin Kundrát.

„Pustatina na farme Arriagadovcov sa stala naším eldorádom. Do knihy paleontologického dedičstva Zeme sme zapísali nový rod bizarného dinosaura Bonapartenykus ultimus a nový rod lietajúceho jaštera Aerotitan sudamericanus. Počas prieskumu sme často nachádzali stovky úlomkov škrupín vajec titanosaurov, ktoré nasvedčovali, že sa nachádzame v prírodnom inkubátore gigantov. Po tejto expedícii prišli ďalšie v iných končinách sveta,“ vysvetlil Kundrát.

Filmový skvost

Často aj z odborného hľadiska pozerá filmy z prostredia dinosaurov. Je jasné, ktorá je jeho srdcovka. „Priznám sa, že spomínaná Cesta do praveku mi je z nich najbližšia. Film geniálneho režiséra Karla Zemana patrí do osobnej zlatej knižnice. Znamenal pre mňa myšlienkový start-up a prebudil fantáziu, radosť a ambíciu. Pozrieť si tento film sa pre mňa stalo už pravidelným rituálom oživenia spomienok na detstvo a moment, keď som sa vydal na vlastnú cestu do praveku,“ dodal Kundrát. Celý rozhovor s paleontológom Martinom Kundrátom si môžete prečítať v januárovom čísle magazínu BREAK.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Roztancoval Ameriku