Valkýra má byť akýmisi nástupcom veľmi obľúbeného prieskumného lietadla SR-71 Blackbird. Ten so svojou mohutnou konštrukciou a obrovskou rýchlosťou síce ľahko unikol pomalším nepriateľským raketám, no jeho letová doba bola vďaka obrovskej spotrebe paliva veľmi krátka.

Vravievalo sa že Blackbirdy neletia, len vzlietnu a pristanú. Ak teta nemajú hneď nad letiskom tankovacie lietadlo.

Valkýra bez pilota

Nový SR- 72 musel prísť s iným riešením pohonu. A to hneď v dvoch variantoch. Vakýra bude vybavená okrem klasických prúdových motorov slúžiacich na vzlet, pristátie a let do rýchlosti Mach 1.

Potom prídu na rad takzvané náporové motory, ktoré dokážu lietadlo „vystreliť“ rýchlosťou až šiestich Machov. Výhodou je , že sa nemusí nikto zaoberať tým ako bude takáto rýchlosť vplývať na človeka, keďže ide o bezpilotné lietadlo.

Nepotrebujú armádnu zákazku

Stroj spoločnosť Boeing prezentuje ako koncept a celý projekt je zatiaľ vo fáze skúšok uskutočniteľnosti. A až potom sa rozhodne či sa pustí aj do zhotovenia letuschopného prototypu.

Zaujímavosťou je, že ide čisto o súkromnú iniciatívu tejto korporácie, americké letectvo si totižto toto lietadlo neobjednalo a podľa najnovších informácii to ani skoro neplánuje. Boeing zamestnáva ale najlepších leteckých inžinierov na svete a tí dobre vedia, že každý úspech v letových skúškach sa dá zúročiť aj pri iných návrhoch budúcich lietadiel.

foto: Boeing

Prečítajte si tiež:

Indonézia nakúpila moderné stíhačky

Airbus concept