Indonézia sa tak po Číne stane druhou krajinou ktorá bude mať vo výzbroji toto moderné viacúčelové lietadlo. Obchodovať začala indonézska vláda už dávno no vzhľadom na nedostatočné financie v krajine sa kontrakt neustále predlžoval.

Nedostatok peňazí

Krajine nepomohli ani sankcie, ktoré  dostali  za protiprávne zásahy v nepokojoch vo Východnom Timore v roku 1999. Djakarta sa s Moskvou teda dohodla na preplatení kontraktu aj formou výmenného obchodu.

„Dúfam, že tento výmenný obchod pod dohľadom oboch vlád bude skoro uskutočnený prostredníctvom výmeny 11tich stíhačiek za množstvo indonézskych produktov, a to od čaju, kávy, až po strategické obranné produkty,“ povedal pre agentúru Reuters indonézsky minister obchodu Enggattiasto Lukita.

Moderný, ale drahý stroj

Su-35 je viacúčelové stíhacie lietadlo, ktorému sa 55 rokov stará (i keď modernizovaná) „F päťka“ nemôže rovnať. Suchoi má špičkovú avioniku, zbraňový systém a vďaka vektorovému ťahu motorov aj veľmi dobrú manévrovateľnosť. Je však pravdou , že údržba a výzbroj týchto strojov stojí nemalé peniaze.

 

Su- 35

Maximálna rýchlosť: 2 780 km/h

Hmotnosť: 18 400 kg

Akčný rádius: 3 600 km

Dĺžka: 22 m

Typ motora: Saturn AL-31