Steven Spielberg dokáže veľmi pútavo vyučovať naše dejiny. A to i napriek tomu, že si vyberá veľmi citlivé a ťažko uchopiteľné dejinné udalosti.

Reálne spracovanie

Kde by si iní tvorcovia vylámali zub, tam starý dobrý Steven spolu so svojím dvorným hercom Tomom Hanksom (je to už ich piata spolupráca) pútavo rozohráva napínavý príbeh plný zvratov a dusnej atmosféry sedemdesiatych rokov. Práve dobová atmosféra v novinárskom prostredí amerických novín Washington Post a New York Times je hlavnou témou drámy podľa skutočnej udalosti The Post.

Odkryté tajomstvá v priamom prenose. Foto: Forum Film SK.

Príbeh sa odohráva v zákulisí týchto novín, kedy šéfredaktor washingtonského denníka Ben Bradlee (Tom Hanks) rieši spolu s vydavateľkou Kate Graham (opäť skvelá Meryl Streep) dilemu o zverejnení takzvaných Pentagon Papers. Tie podrobne odhaľujú nezákonné aktivity americkej armády počas vojny vo Vietname.

Odkryté tajomstvá novinármi

„Prvýkrát som sa na scenár pozeral s názorom človeka, ktorý žije v súčasnom prostredí, v atmosfére frustrácie. Po jeho prečítaní som zistil, že táto klíma tu už kedysi bola,“ povedal zahraničným novinárom Steven Spielberg. Sám neskrýva obdiv voči investigatívcom.

Veľmi poctivo stvárnenú a spracovaná snímka uvedie v našich kinách Forum Film SK už od 22. februára. O kvalite filmu svedčí aj šesť nominácií na Zlatý glóbus a dve nominácie na Oscara za najlepší film herečku vo vedľajšej úlohe (Maryll Streep).

Mohlo by vás zaujímať:

Liga spravodlivých aj vďaka Slovákovi