Mysteriózny triler o prekračovaní hraníc
Danielina dospievajúca dcéra Ema je psychiatrická pacientka. Rôzne kombinácie liekov však nezaberajú a jej stav sa zhoršuje. Ema tvrdí, že nie je blázon. Nikto neverí, že jej sny a halucinácie súvisia s niečím, čo sa odohralo v dávnej minulosti. Po Eminom pokuse o samovraždu je Daniela v koncoch a v hlave sa jej vynára čoraz viac otázok: Prečo lekári nedokážu nastaviť Eme účinnú liečbu? Čo ak Ema vidí niečo, čo sa naozaj stalo? Udalosti, ktoré nasledujú, naplnia Danielu zúfalou túžbou pomôcť dcére. Keď rozumné cesty zlyhajú, siahne aj po tých zdanlivo nezmyselných. Daniela začne prekračovať hranice – morálky, zákona, vlastného tela, priestoru i času, odhodlaná urobiť čokoľvek, aby jej dieťa prežilo.
MICHALA RIES: VOLANIE KRVI
Slovenský spisovateľ, 2023

Rafinovaná zápletka a naozaj odporný zločinec
Novú dokonalú detektívnu sériu Helen Fieldsovej s dvojicou sympatických vyšetrovateľov si vychutná každý fanúšik detektívneho žánru. Kniha Dokonalé stopy sa začína v odľahlom kúte Škótskej vysočiny, kde zhorelo telo Elaine Buxtonovej. Jediné stopy, podľa ktorých môže polícia hľadanú právničku identifikovať, sú zub a zdrap zakrvavenej šatky. V tajnej miestnosti kdesi v Edinburghu medzitým skutočná Elaine Buxtonová vydesene kričí do tmy. Prípad dostane inšpektor Luc Callanach, fešák s francúzskymi koreňmi, ktorý zanechal sľubnú kariéru v Interpole a v Edinburghu začína od nuly. Chce nielen obstáť pred novými kolegami, ale hlavne musí odhaliť vraha, ktorý za sebou veľmi starostlivo zahladzuje všetky stopy.
HELEN FIELDSOVÁ: DOKONALÉ STOPY
Lindeni, 2023

Ak ťa chránili jej lži, čo s tebou urobí pravda?
Mimoriadne aktuálny psychologický triler o nebezpečenstvách krásy, lákadlách moci a nesmiernej sile materinskej lásky. Na prvý pohľad nenápadná slobodná matka Liv žije so svojím synom Adrianom v nórskom Sandefjorde. Nikto nič netuší o živote, ktorý kedysi viedla. Mladá Anastasija opúšťa rodný Jekaterinburg a odchádza do Milána za kariérou modelky. Netrvá však dlho a na vlastnej koži spozná odvrátenú stranu módneho priemyslu. Investigatívna novinárka Selma žije v Osle a vyšetruje podozrivé úmrtia modeliek, ktoré namiesto oslnivej kariéry skončili v temnom svete drog a prostitúcie. Stopy vedú až do najvyšších spoločenských kruhov. Jej pátranie však nadobudne nový, oveľa nebezpečnejší rozmer, keď z ospalého nórskeho mestečka bez stopy zmizne mladá žena so synom.
ALEX DAHL: KEĎ ZMIZLA
Slovenský spisovateľ, 2023

Strhujúci historický triler
Anglicko, 1660. Generál Edward Whalley a jeho zať plukovník William Goffe nastúpia na loď do Nového sveta. Sú na úteku, hľadajú ich za vraždu kráľa Karola I., popravou ktorého vyvrcholila anglická občianska vojna, keď prívrženci parlamentu porazili rojalistov. Desať rokov po kráľovej poprave sa však rojalisti opäť vrátili k moci. Päťdesiatdeväť mužov, ktorí podpísali rozsudok smrti nad kráľom a zúčastnili sa na poprave, uznali vinných z vlastizrady. Niektorí, vrátane Olivera Cromwella, sú už mŕtvi, iných zajali, obesili a rozštvrtili. Niekoľkých uväznili na doživotie. Dvom sa však podarilo ujsť do Ameriky. A preto v Londýne Tajná rada poverí svojho sekretára Richarda Naylera, aby tých zradcov priviedol pred súd – živých alebo mŕtvych.
ROBERT HARRIS: ZÁKON O ZABUDNUTÍ
Slovart, 2023

Vtipný príbeh s kriminálnou zápletkou
Britský autor Richard Osman sa vo svojej tretej knihe opäť vracia do Coopers Chase, anglickej dôchodcovskej osady, k starým priateľom Elizabeth, Joyce, Ronovi a Ibrahimovi. Je obyčajný štvrtok a život beží v zabehnutých koľajach. No známej partii zo Štvrtkového klubu detektívov pokojné dni rozhodne nehrozia. Elizabeth s priateľmi čoskoro natrafí na ďalší nevyriešený prípad. Ide o vraždu, ktorá súvisí s miestnou novinárskou legendou, samozrejme, bez jedinej stopy po mŕtvole či páchateľoch. A nielen to… Elizabeth prekvapí nebezpečný návštevník a dá jej na výber – buď spácha krvavý zločin, alebo ovonia fialky odspodu. Podarí sa Ronovi, Ibrahimovi a Joyce prípad vyriešiť a zachrániť Elizabeth skôr, než vrah znova zaútočí?
RICHARD OSMAN: NEPRESNÁ MUŠKA
Slovart, 2023

Svetová klasika pre milovníkov poézie
Básnická zbierka Charlesa Baudelaira Kvety zla prvýkrát vychádza v slovenskom jazyku vo svojej celistvosti v skvelom preklade Jána Švantnera. V čase svojho vzniku vyvolala spoločenské pohoršenie pre otvorenosť zobrazenia pozdvihujúcej i zničujúcej lásky v celej jej mnohorakosti, ale najmä pre otvorenosť zobrazenia zla, ktoré básnik vnímal ako všadeprítomné. Z veršov vyviera napätie medzi jeho vnútorným svetom a okolitou realitou, cítiť v nich úľak zo života aj údiv z jeho krásy. Krásu však nevníma podľa tradičných kritérií, čím predbieha svoju dobu. Krása je preňho rovnako zlovestná a zničujúca ako blahodarná a podnecujúca, môže byť ohyzdná a za každých okolností je bizarná. Podľa Baudelaira je krása nielen estetický, ale aj etický fenomén.
CHARLES BAUDELAIRE: KVETY ZLA
Ikar, 2023

Sám sebou vo svete posadnutom pozitivitou
Dobre mienená rada či slová útechy v nás môžu za istých podmienok vyvolať skôr opačný efekt – cítime sa po nich ešte horšie. Prečo sa to deje? Ako dokážeme rozpoznať toxickú pozitivitu a brániť sa jej? Toxická pozitivita nás nabáda k tomu, aby sme ignorovali zlé veci, ktorými si mnohokrát prechádzame a predostiera nám obraz šťastného konca bez akýchkoľvek logických základov. Niektoré povzbudenia a rady môžu znieť pozitívne, no v skutočnosti v nás iba vyvolajú hanbu za to, že sa nedokážeme nad nepríjemné či smutné udalosti povzniesť. Človek má predsa právo byť nešťastný a precítiť svoj žiaľ. Taktiež má právo nevnímať niektoré udalosti ako príležitosti na niečo nové, skvelé. Stačí len zostať sám sebou.
WHITNEY GOODMAN: TOXICKÁ POZITIVITA
Ikar, 2023

Mohli by ste sa začítať:

Ako skvele zakončiť týždeň? S poriadnou … knihou
Stačí si len jemne nasliniť prst … a otočiť na druhú stranu
Odmietla vás večer žena? Kniha to nikdy neurobí