Lovec má dvadsať sekúnd na to, aby dostal svoju obeť. Tá skáče cez prekážky, uhýba sa, predvádza až šialené úskoky. Lovec nezaostáva, no je skôr taktický. Veľa premýšľa, pohotovo reaguje. Publikum so zatajeným dychom očakáva víťaza v profesionálnom zápase naháňačky.

Naháňačka je naozaj šport?

Môže sa to zdať šialené, no tento druh pohybu naozaj spĺňa kritériá rôznych náročných prešpekulovaných tréningových plánov.  Bratia Damien a Christian Devaux z Londýna klasickú detskú naháňačku uchopili trochu sofistikovanejšie a premenili ju na plnohodnotný adrenalínový šport, ktorý naberá na sile a popularite.

Syn inšpiráciou

Pôvodne zábava Christiana so synom sa na seriózny projekt začala premieňať, keď sa dve generácie nevedeli dohodnúť, kto je v naháňaní sa lepší. Christian vytiahol mobilný telefón a začal stopovať svoje a synove výkony. Trvalo však nejakú dobu, kým nadšený Brit prišiel o svoju prácu a začal sa projektu naplno venovať.

Najprv pravidlá

Prvé kroky boli pomerne nudné, no zároveň nevyhnutné. Vymyslieť konkrétne a jasné pravidlá, ktoré sa museli meniť podľa požiadaviek patentového úradu, však netrvalo dlho. Možno aj preto, že bratia Devaux využili služby právnika špecializujúceho sa na túto oblasť. Nasledoval posledný byrokratický, no zásadný krok. Registrácia ochrannej známky. Ak dnes budete hľadať World Chase Tag, dopátrate sa k dynamicky rozvíjajúcej sa športovej lige. Naháňačka je dnes už naozaj viac ako len detská hra a jej popularita doslova vystrelila do nebies. Z Anglicka sa profi naháňanie rozšírilo do Francúzska, kde sa šíri  masovo. Ticho pred búrkou je tiež vo viacerých ázijských krajinách.

Prekážky?

Profesionálna naháňačka sa len minimálne líši od pôvodnej detskej hry. „Prekážky? Čo je podľa vás prekážka? Na jednom stretnutí v parku, bolo to v nedeľu a veľmi pršalo, sme rozmočený trávnik behaním premenili na bahnové pole. Šmýkalo sa tak veľmi, že vydržať dvadsať sekúnd bez pádu bolo nemožné. Je to podľa vás prekážka?“ vysvetlil filozofiu Christian. World Chase Tag teda nemajú presne zadefinované, z čoho musí hracie pole pozostávať. Ako diváci sa však nemusíte obávať nudy. Prekážok je od prvého veľkého naháňania sa v roku 2016, teda prvých pretekov, kde boli vyhlásení prví oficiálni profesionálni atléti športu, dosť. Profesionálne naháňanie totiž do veľkej miery ovplyvnil záujem parkuristov, pre ktorých je práve tento šport ideálnym zoficiálnením ich pouličného umenia. Bratia Devaux naznačili, že prekážky porastú a nevylúčili ani možnosť, že ihriská budú viacúrovňové.

Tímovo aj sólo

Počas dvadsaťsekundového kola vždy jeden naháňa, druhý uteká. Štandardne proti sebe stoja mužstvá s maximálne šiestimi hráčmi. Chyteného strieda kolega, rovnako tak neúspešného chytača. Tímové naháňanie však nie je podmienkou, podľa pravidiel sa môže postaviť len muž proti mužovi alebo žena proti žene. Chytá sa len rukou, nikdy nie nohou a zakázané sú akékoľvek nebezpečné praktiky.

Virál

Prívlastok „svetová“ v názve profi naháňačkovej ligy nie je len prianím zakladateľov. Nakoľko nový šport vznikol z nadšenia, bez veľkých finančných dotácií, britskí bratia využívajú ľahké a pomerne jednoduché marketingové postupy na propagáciu. Tým najúčinnejším a stále silnejším je video. Vďaka nemu sa profesionálne naháňanie dostalo už aj do ázijských krajín. Prvá nahrávka na YouTube zo stretnutia nadšených naháňačov mala okolo 25-tisíc pozretí, zatiaľ čo druhá prekročila hranicu 1,8 milióna. A čísla stále rastú.

Mohlo by vás zajímať:
Paddleboard je prerastený surf s pádlom, zamilujete si ho!

Titulná foto: nerdist.com