Výročná správa Outdoorovej asociácie z roku 2013 bola pre približne tritisíc rokov starý šport prelomová. Paddleboard v nej označili za oficiálne populárny outdoorový šport, ktorý je lákavý najmä pre cieľovú skupinu 28-ročných. Vodná zábava, pri ktorej stojíte na veľkom surfe a pohybujete sa pádlovaním, sa môže zdať ako odpoveď na klasické surfovanie počas obdobia slabých vĺn. V skutočnosti má toto vodné šantenie korene v rôznych civilizáciách z území dnešného Peru, Izraela, Talianska, ale aj Číny. Plavba na širokej plochej doske je pohodlná na prepravu osôb, materiálu či tovaru, ale aj na rybolov. Začiatkom 20. storočia sa na Havaji začal paddleboarding objavovať ako voľnočasová aktivita, ktorá pôsobila relaxačne. Aj preto sa vlna popularity musela privaliť s rovnakou istotou, ako sa privalia prvotriedne vlny na týchto amerických ostrovoch.

Paddleboard zažil raketový rozmach

Avšak až okolo roku 2000, keď sa paddleboarding udomácnil v slnečnej Kalifornii, začal šport naberať popularitu svetových rozmerov. A už v roku 2005 bolo pádlovanie v stoji delené hneď na niekoľko športových disciplín. Tou najdôležitejšou bolo pretekanie sa, nezaostávala paddleboard turistika, jazdenie na riekach, paddleboard joga a veľmi populárnym sa stal aj paddleboard rybolov. Teda sa oprášili takmer všetky spôsoby používania paddleboardu z minulosti. Jazdenie na prerastených surfoch s pádlom v ruke na vlnách, ktoré do nárastu popularity novej surfovej variácie patrilo takmer výhradne klasickým surferom, priviedlo na svet celé nové biznis odvetvie, ktoré sa rozbehlo s poriadnou vervou. Začali sa používať nové materiály, hľadať nové tvary surfov, začalo sa experimentovať s veľkosťou dosky a našlo sa aj zopár odvážlivcov, ktorí chceli pádlovanie na doske vylepšovať najrôznejšími šialenými spôsobmi. V záujme zdravia a prežitia športu buďme radi, že neuspeli.

Je to jednoduché

Ak by ste sa rozhodli paddleboarding vyskúšať, zrejme vás prekvapí, ako rýchlo sa so surfom a pádlom zžijete. Skúsení jazdci sa zhodujú na tom, že prvé jazdy by ste mali trénovať na pokojnej stojatej vode bez vĺn. Ideálne je teda jazero. Keď sa na surf postavíte, mali by ste bez problémov udržať stabilitu a mali by ste sa cítiť komfortne. Ak sa vám to nedarí, skúste väčšiu dosku. Toto je najčastejší problém nováčikov. Nebojte sa ísť do šialených veľkých rozmerov. Prirodzene, na vode nikdy nebudete stáť ako na pevnej zemi, no ak máte správnu veľkosť surfu, stabilita je naozaj veľmi vysoká. S pádlovaním to už bude o niečo komplikovanejšie, no nemusíte sa obávať. Existuje viacero techník, no všetky majú základ v tom istom. Horná ruka drží pádlo za vrchnú časť a spôsobuje pohyb, zatiaľ čo spodná ruka drží pádlo v prirodzenej vzdialenosti od vrchnej časti pádla a predstavuje bod, okolo ktorého sa pádlo hýbe. Pádlo by ste mali do vody ponárať čo najďalej od seba, aby bol záber čo najefektívnejšie využitý.

Skúste vlny

Ak práve nebudete paddleboardovať niekde v Karibiku, užívať si pomalú jazdu a vychutnávať scenérie so zapadajúcim slnkom a siluetami paliem, zrejme sa rýchlo začnete obzerať po niektorej z akčnejších foriem tohto športu. Tu už ostrieľaní jazdci odporúčajú, aby ste mali naozaj istotu v pohybe na paddleboarde. Na začiatok skúste menšie či stredné vlny. Rýchlo zistíte, že na vlnách sa doska ovláda o čosi odlišnejšie. No rozhodne nejde o nič, čo by ste za pol dňa nezvládli. Príval adrenalínu bude príjemný a vy sa vyšantíte do sýta.

Pre tých najnáročnejších

Paddleboarding sa usadil dokonca v hornatom Colorade, z ktorého to majú k moru poriadne ďaleko. Áno, alternatívou sú jazerá a pádlovanie na nich ponúka výhľady na nádherné prírodné scenérie. Avšak nie každý nadšenec nových športov je romantická pokojná duša. Na obrích surfoch s pádlom v ruke tu začali zdolávať takzvané biele rieky, teda divoké rieky, na ktorých sa voda pení vďaka rýchlemu toku, početným zákrutám či skalám. Extrémne kajakovanie tak získalo nového súrodenca. Vďaka tejto kategórii paddleboardingu sa začal tiež klásť dôraz na správne názvoslovie, preto sa často stretnete s paddleboardingom v stoji. Na divokých riekach adrenalín a miera nebezpečenstva rastie o niečo viac ako na otvorených vodných plochách, preto sa bez vhodného oblečenia a chráničov neodporúča jazdiť. Prilba je samozrejmosťou, rovnako ako zateplený vodovzdorný oblek. Miestni nadšenci dokonca vyvinuli špeciálne nafukovacie surfy, ktoré sú odolnejšie pri náraze do skaly a tiež sa ľahšie prenášajú na dlhšie vzdialenosti. Správna rieka je totiž často hlboko v lesoch a milovníci adrenalínu musia za jazdením šliapať po svojich po náročnom teréne.

Mohlo by vás zaujímať:
Začiatočnícke chyby pri behaní vás môžu zbytočne odradiť. Vyhnite sa im!