Metaxa sa nepije, ale objavuje. A to už 130 rokov. Nechajte sa aj vy prekvapiť mnohými jej tvárami, objavte ich všetkými svojimi zmyslami. Oslávte spolu s nami spojenie gréckej tradície a nadobudnutých skúseností, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu a sú zárukou úspešnej budúcnosti tohto výnimočného nápoja.

Dobrodruh a milovník jedinečných chutí Spyros Metaxa mal svoju životnú púť pôvodne presne naplánovanú. Rodina obchodníkov s hodvábom vo svojom synovi prirodzene videla nástupcu v rozbehnutom biznise. Spyros však po tom, čo na potulkách svetom objavoval najrôznejšie vína a druhy alkoholu, pochopil, že jeho poslaním je oveľa jemnejší a delikátnejší biznis. Chcel ponúknuť svetu niečo jedinečné. Vybral sa však na tŕnistú púť. Zatiaľ čo jeho vízia bol alkohol s charakterom, arómou a plnosťou chutí, ľudia boli navyknutí piť tvrdé drsné pálenky. Spyrosova vytrvalosť a snaha nájsť to pravé nakoniec padla na úrodnú pôdu. V roku 1888 oficiálne vzniká Metaxa, originálny grécky destilát.

metaxa

Spyros Metaxa autor jantárového nápoja a zakladateľ Metaxy.

Svet si ju zamiloval

Pred sto tridsiatimi rokmi Spyros Metaxa otvára prvú pálenicu v aténskom prístave Piraeus a jeho jedinečný nápoj sa takmer okamžite rozšíril po celom Stredomorí. V roku 1900 Metaxa prvýkrát expanduje do Spojených štátov Amerických, kde si okamžite získava obrovskú popularitu a už v roku 1916 sa jej predáva na americkom trhu okolo 36 000 debien.

Synovia Spyrosa Metaxu sa po smrti otca rozhodli presťahovať výrobu priamo do Atén, kde v roku 1968 vybudovali slávny Metaxa House. Správne rozhodnutie upevnilo pozíciu značky a najmä silu firmy do takej miery, že Metaxa bola jedna z mála gréckych spoločností, ktoré prežili obe Svetové vojny.

Na pôvodnú fabriku v Piraeus však dodnes odkazuje Salamínsky bojovník zobrazený v logu jantárového nápoja. Jeho podobizeň bola vyobrazená na minci, ktorá sa našla počas výstavby fabriky v Piraeus. Tá sa datuje na rok 480 pred naším letopočtom.

metaxa

Pôvodná pálenica Metaxa v Piraeus

Samoský muškát a tajomstvo

Jedinečná chuť pôvodného a originálneho slnečného nápoja z Grécka tkvie v používanom Samoskom Muškáte a tajnej zmeske bylín. Grécky ostrov Samos je vyhlásený svojimi aromatickými vínami. Horúce slnko, tuhá minerálna pôda a pravidelné dažde tvoria jedinečné prostredie pre rast unikátneho hrozna, z ktorého výber tých najlepších bobúľ dáva Metaxe nezameniteľnú chuť.

Len piaty Metaxa Master Constantinos Raptis svojím talentom kombinovať a vytvárať charakteristické mixy chutí stojí za tajnou kombináciou bylín, rastlín a kvetov, ktoré z Metaxy robia plným právom samostatnú kategóriu vo svete alkoholu a zároveň vytvára herné pole nadšeným majstrom mixológie plné kreativity a možností. Constantinos Raptis však najmä ručí za to, že každá jedna kvapôčka jantárového nápoja je plná intenzívnej chuti a skutočného charakteru Metaxy.

metaxa

Metaxa master Constantinos Raptis, foto: remy-cointreau.cz

Je to… Metaxa!

Metaxa bola pôvodne klasifikovaná ako koňak. V roku 1909, kedy vstúpil do platnosti dekrét o zóne kontrolovaného názvu obsahujúci konkrétne oblasti vo Francúzsku, ktoré ako jediné môžu pestovať odrody hroznových bobúľ používaných na výrobu koňaku, Metaxu preklasifikovali na brandy. Avšak, ani táto kategória Metaxe dlho nevydržala. Grécky jantárový nápoj sa od klasického brandy odlišuje percentom alkoholu, tajnou zmesou bylín, rastlín a kvetov, a tiež pridaním muškátového vína k destilátu. Dnes je teda Metaxa zrejme jediný alkohol, ktorý podľa stanovených kritérií nezapadá do žiadnej konkrétnej kategórie a teda je kategóriou sama pre seba. A aj v tom je jej jedinečnosť.