Jedlo je tu takmer náboženstvom a každá rodina má svoje vlastné recepty na to, ako dosiahnuť dokonalosť. Aké jedlo bude tým prvým, na ktoré si v spojení s Talianskom spomeniete? Bude to pizza? My sa však teraz vydáme po stopách tých najlepších talianskych cestovín. Nechajte sa inšpirovať a pri najbližšej návšteve Talianska dáte zabrať svojim chuťovým pohárikom!

PASTA CARBONARA
Taliansko má takmer neobmedzený výber cestovín. Nie sú ich desiatky, ale stovky, no niektoré predsa len získali slávu aj ďaleko za hranicami Apeninského polostrova. K tým najlepším a najznámejším patria cestoviny carbonara. Považujú sa za jedno z najtypickejších jedál Ríma a tradícia hovorí, že ich kedysi pripravovali pre baníkov. Ako už býva dobrým zvykom, predtým, než dobyli gastronomický Olymp, patrili medzi najobyčajnejšie a najbežnejšie jedlá chudobných rímskych rodín. Do podoby, akú poznáme dnes, sa sformovali v 20. storočí a najmä počas 2. svetovej vojny, keď mnohí Rimania jedávali vajcia a slaninu zo zásob amerických vojakov. Cestoviny carbonara nabrali na popularite a dnes sú vyhľadávaným jedlom v malých rímskych podnikoch. Ich dušou ostávajú aj dnes vajcia, čierne korenie, guanciale a tvrdý syr, akým je pecorino romano alebo parmigiano reggiano. Alchýmiou je krémová omáčka, ktorá všetky ingrediencie premieša. Ak budete v Ríme, toto je jedlo, bez ktorého by ste Večné mesto nemali opustiť.

TAGLIATELLE AL RAGÚ
Ak by ste v talianskej Bologni chceli hľadať bolonské špagety, zrejme by ste boli prekvapení, pretože by ste zistili, že takéto jedlo neexistuje. Namiesto nich tu na vás budú čakať tagliatelle al ragú, ktoré patria medzi najobľúbenejšie cestoviny v krajine. Najdokonalejšie sú čerstvé tagliatelle, pretože práve ony sú tradičnými cestovinami Bologne. Podľa gastronomických špecialistov prišli v dnešnej podobe na svet v roku 1982, no Taliani ich poznali aj predtým. Ingredienciami, ktoré tvoria kostru dnešného jedla, je omáčka (ragú) z jemne namletého hovädzieho a bravčového mäsa, pancetta, kúsky zeleniny, rajčinová omáčka a zopár kvapiek červeného vína. Omáčka je vhodná aj k cestovinám, akými sú fettuccine či pappardelle, ale tagliatelle sú najlepším možným riešením.

SPAGHETTI ALL´ AMATRICIANA
Vynikajúce cestoviny, ktoré možno u nás nie sú veľmi známe, no v Taliansku si na nich kdekoľvek pochutnáte. Ak by ste chceli ísť ochutnávať spaghetti all´ amatriciana na mieste ich vzniku, mali by ste sa vybrať do mestečka Amatrice v regióne Lazio. V jednoduchosti je chuť a to presne platí aj pre amatricianu. Zatiaľ čo mnohé cestoviny sa profilovali v priebehu 20. storočia, tieto majú svoje korene o čosi hlbšie, pretože ich recept poznáme už od roku 1790. Popularitu však získali na prelome 19. a 20. storočia a dnes si malé rímske osterie bez tohto jedla nevedia predstaviť svoje jedálne lístky. Cestoviny dosiahli dokonalosť pre svoju omáčku, v ktorej sa premiešajú rajčiny, cibuľka, kvalitné guanciale a napokon syr pecorina romano. Doprajte si k cestovinám talianske červené víno a vtedy sa každá chuťová bunka katapultuje do neba.

TROFIE AL PESTO
Taliansky Janov má povesť známeho prístavu, no v kulinárskych kruhoch je malou gastronomickou mekkou. Región Ligúrie má svoje vlastné predstavy o jedle, a tak medzi najobľúbenejšie cestoviny patria trofie, ktoré sa robia ručne a zapletajú sa. Božskou esenciou týchto cestovín je zelené pesto genovese. Každá rodina si odovzdáva vzácny recept z generácie na generáciu a v tejto oblasti na neho jednoducho nedajú dopustiť. Pesto vzniká z vynikajúcej miestnej bazalky, píniových orieškov, kvalitného olivového oleja z Ligúrie, syru parmigiano reggiano alebo grana padano. Niektoré verzie pesta dokonca obsahujú aj pistácie a tú chuť si budete pamätať.

SPAGHETTI ALLE VONGOLE
Mnohí sa do Talianska nevyberú len pre nádherné pamiatky, historické miesta či prírodu, ale aj za nádherným morom. Kde inde si človek lepšie vychutná dary mora ako niekde na promenáde v príjemnom podniku s výhľadom na zvlnený horizont? K najobľúbenejším cestovinám patria spaghetti alle vongole, teda špagety s typickými mušľami. Tento druh cestovín je veľmi obľúbený na juhu Talianska v oblasti Kampánie, no nájdete ho, samozrejme, aj inde. Špagety v tejto verzii môžu byť pripravené „in bianco“, teda s olivovým olejom, petržlenom, cesnakom a bielym vínom, alebo „in rosso“, keď sa pridáva okrem spomínaných ingrediencií aj rajčina a bazalka. Ešte štipka soli, čierneho korenia a jednoduché, no vynikajúce jedlo je na svete. Ak milujete dary mora, toto
je presne jedlo pre vás!

PASTA ALLA NORMA
Sicília na juhu Talianska je totálne odlišný svet od toho, aký stretnete na severe medzi Benátkami a Milánom. Najtypickejšími cestovinami pre tento „ostrov slnka“ sú cestoviny pasta alla norma, pričom sa najčastejšie pripravujú ako rigatoni. Pasta alla norma má v sebe zakliatu chuť geniálnych pečených baklažánov, rajčinovú omáčku a čerstvé lístky bazalky. Na vrch sa ešte nastrúha ricotta a je to. Ďalšie fantastické jedlo, na ktoré nie sú potrebné desiatky ingrediencií, no výsledná chuť vás rozhodne dostane. Cestoviny dostali svoje meno podľa opery Norma, ktorú skomponoval Vincenzo Bellini. Všetky chute na vašom tanieri skutočne rozohrajú príjemnú symfóniu.

CACIO E PEPE
Názov týchto cestovín možno nepatrí medzi najznámejšie, no znalci Talianska sa len pousmejú a vynoria sa im spomienky na vynikajúce jedlo, ktoré Taliani milujú. Cacio e pepe má rímsky pôvod, a tak ich najčastejšie nájdete v podnikoch Večného mesta, no ,samozrejme, presahuje aj jeho hranice. V jednoduchom preklade znie názov tohto jedla ako „syr a čierne korenie“ a práve tieto dve ingrediencie budú kľúčové pre chuť finálneho výsledku. Okrem nich sa ešte použije soľ a ,samozrejme, cestoviny. Jedlo bolo v minulosti obľúbené u pastierov, ktorí si ho nosili so sebou. Nekazilo sa a dodalo im potrebnú energiu. Dnes sa o ňom hovorí ako o jednom z najobyčajnejších jedál Apeninského polostrova. Raz ochutnáte a nebudete vedieť prestať!

TORTELLINI IN BRODO
Bologna je mimoriadne obľúbeným výletným cieľom a okrem spomínaných cestovín tagliatelle al ragú sa tu stretnete aj so zaujímavými tortellinami. Tortellini poznáte z mnohých talianskych jedál, no tieto sú špecifické, pretože „plávajú“ vo vývare, a tak sa môžu podávať aj ako polievka, aj ako hlavné jedlo. Malé tortellini sa naplnia kúskami mletého mäsa, šunkou, mortadellou, syrom, vajcami a muškátovým orieškom a spoločne so silným vývarom dokážu divy. Pre chuť sa k nim ešte môže pridať aj štipka nastrúhaného syra parmigiano reggiano. Pre Talianov to nie je každodenné jedlo a skôr si ho odkladajú na sviatky, no ak sa ocitnete v Bologni, nečakajte na Vianoce a pustite sa do svojej porcie hneď.

 

Mohlo by vám zachutiť:

Jazerná kulinárska hviezda: Staré lido využilo druhú šancu
Najikonickejšie dezerty Európy: Vyberte sa za tými najlepšími a nechajte sa inšpirovať!
Najlepšie mäsové špeciality sveta