KRÁĽOVSKÝ NÁPOJ

Už za čias Ľudovíta XIV. vedeli, že vo víne je krása. Vedeli ste o tom, že šľachtičné na jeho dvore si pleť čistili hroznovou šťavou, ktorú považovali za elixír krásy, pretože pleť rozžiarila a odstránila stopy únavy? Dokonca aj sám Cézar odporúčal konzumáciu vína, spoločne s jedlom, aby tak chránil svojich vojakov pred tráviacimi infekciami. Komu ale môžeme vďačiť za to, že objavil víno ako nápoj? Bola to milenka perzského kráľa, ktorá trpela neznesiteľnou migrénou a nespavosťou a chcela preto zo zúfalstva spáchať samovraždu vypitím skvasených zvyškov hroznovej šťavy. Smrti sa ale nedočkala. Namiesto nej sa jej podstatne zlepšila migréna i spanie a samotný panovník prehlásil skvasenú hroznovú šťavu za kráľovský nápoj.

ZATOČÍ AJ S VÍRUSMI

Ak sa povie zdravý životný štýl, konzumácia alkoholu je zrejme to posledné, čo by ste v jeho zásadách hľadali. A pritom niektoré druhy možno predsa len zobrať na milosť. Už dlhšie sa traduje, že víno, predovšetkým to červené, je jedným z najmenej škodlivých alkoholických nápojov, má najmenej kalórií a dokonca i nemálo zdravotných prínosov. „Je známe, že polyfenoly dokážu výrazne znižovať šírenie RNA vírusov v tele, a tým chrániť aj pred nakazením chrípkovými či covidovými vírusmi. Červené víno ďalej obsahuje látky pozitívne pôsobiace na kardiovaskulárny systém, ako resveratrol, kvercetín, katechín a mnoho ďalších,“ vysvetľuje someliér Peter Kecskés z vinárstva Pivnica Čebovce.

OSTEOPORÓZA AJ TLAK

Nedávna štúdia zistila, že mierne popíjanie tohto druhu alkoholu znižuje riziko vzniku chronických zdravotných problémov, ktoré zhoršujú chôdzu či schopnosť udržiavania pravidelnej hygieny. Vínny červený nápoj obsahuje flavonoidy, ktoré patria k silným antioxidantom. Potláčajú zápalové ochorenia a bránia vzniku srdcovocievnych chorôb a rakovine. Oceňuje sa jeho schopnosť potláčať v malom množstve depresie, upravuje krvný tlak, hladinu cholesterolu. Vedci tvrdia, že môže byť účinné v boji proti trombóze či osteoporóze, ktoré postihujú prevažne starších ľudí. Prínos pre zdravie potvrdzuje aj vrchná sestra zo zariadenia pre seniorov Senior Agapé Park Darina Ružičková. „Snažíme sa seniorom navodiť príjemnú, domácku atmosféru okrem iného aj rôznymi posedeniami, príležitostne aj ochutnávkami vína. Vo vhodnom množstve a s ohľadom na ich individuálny zdravotný stav a užívanie liekov môže malé množstvo červeného vína priniesť nielen chvíle pohody a oddychu, ale aj podporu ich celkového duševného a fyzického blahobytu.“

POMÔŽE S MODRINAMI ČI OPUCHOM

Za tento účinok vína môžu flavonoidy. Tieto látky totiž urýchľujú hojenie rán. Nabudúce, keď sa budete potrebovať zbaviť modriny či rany po uštipnutí bodavým hmyzom rýchlo a účinne, urobte si obklad z vychladeného vína.

PRE KRÁSNU HRIVU

Vedeli ste o tom, že talianske ženy si červeným vínom z času na čas preplachujú vlasy? To totiž obsahuje látku s názvom resveratrol, ktorá okrem iného zabraňuje vypadávaniu vlasov a zjemňuje štruktúru vlasového vlákna.

KÍL NAVYŠE SA BÁŤ NEMUSÍTE

Niekoľko štúdií potvrdilo, že víno pomáha so spaľovaním tuku. Vedci niekoľko rokov pozorovali tisíce žien. Tie, ktoré si denne dopriali jeden alebo dva poháre kvalitného bieleho suchého vína, mali o 30 percent menší sklon k obezite. Vedci to vysvetľujú tým, že ženský organizmus produkuje menej enzýmu, ktorý odbúrava alkohol. Ženy preto musia vydať viac energie, aby alkohol metabolizovali. Spália pri tom viac kalórií ako muži. Treba pripomenúť, že množstvo vína je aj v tomto prípade rozhodujúce. Neplatí, že čím viac ho vypijeme, tým viac kalórií spálime. Pred užívaním vínka sa treba ešte dostatočne najesť, aby sme potom počas posedenia nekonzumovali oriešky, čipsy a iné pochutiny, ktoré sú pre líniu zbytočne zaťažujúce.

DÔLEŽITÁ HYDRATÁCIA

Okrem toho, že víno blahodarne pôsobí na organizmus zvnútra aj zvonka, pri jeho rozumnej konzumácii, keď sa to nepreháňa s množstvom a zároveň sa dodržiava pitný režim, je príjemným vedľajším efektom dostatočná hydratácia organizmu.

Ku každému poháru vína by sme si totiž mali dopriať pohár vody. „Výrazným zvýšením príjmu vody sa dá dosiahnuť aj vylúčenie etanolu z tela, a to skôr, ako sa stihne vstrebať,“ potvrdil Peter Kecskés. To znamená, že minimalizujeme riziko neblahých dôsledkov alkoholu na organizmus a na druhý deň sa nebudeme cítiť ako po zrážke s parným valcom. Naopak, môžeme byť osviežení a v dobrej nálade.

ÚĽAVA PRE BOĽAVÉ NOHY

Obrovský potenciál krásy sa ukrýva aj v listoch vínnej révy. Extrakt z týchto listov posilňuje cievne steny a redukuje začervenanie pleti. Účinky vínnych listov využíva aj celý rad produktov, určených pre starostlivosť o nohy. Tým, že podporujú lymfatický systém, pomáhajú uľaviť aj unaveným nohám.

ANTI-AGE EFEKT ZARUČENÝ

Ako sme spomínali, aj malé množstvo hrozna obsahuje poriadnu dávku polyfenolov, ktoré bránia negatívnemu pôsobeniu voľných radikálov. Sú 20-krát účinnejšie ako vitamín C a dokonca 50-krát efektívnejšie ako vitamín E. Navyše predstavujú prirodzenú ochranu proti slnečnému žiareniu, posilňujú krvný obeh a chránia kolagénové vlákna a kožné tkanivo. Hrozno obsahuje ovocné kyseliny, ktoré zbavujú pokožku zrohovatených buniek a napomáhajú produkcii nových. Okrem iného majú zosvetľovací efekt. Zmierňujú pigmentové fľaky a zabraňujú ich nadmernej tvorbe.