Rodák z Popradu je profesionálny autor mnohých takzvaných artworkov či vizuálov. Pracoval aj na druhom pokračovaní Blade Runnera, ktorý dostal Oscara za vizuálne efekty. Spýtali sme sa ho na jeho aktuálne projekty a čo ho priviedlo k „digitálnemu kresleniu“.

Radomír Markovič a jeho začiatky 

Myslím, že to prišlo prirodzene. Od malička som mal rád filmy a hlavne to, čo sa robí za scénou. Fascinovalo ma to. Stále som niečo tvoril. Po škole som sa síce na pár rokov odklonil od môjho sna, no aspoň som si uvedomil, čo naozaj chcem a nabral dôležité skúsenosti. Zaplatil som si pár kurzov a učil sa. V tomto svete úplne neplatí vami spomínaná fráza, práce je čoraz viac a toto odvetvie neustále napreduje,“ hovorí o svojich začiatkoch Rado.

Radomír Markovič.

Cesta k hollywoodskym blockbusterom

Neskôr začal pracovať vo videohernom svete a jeho rukopis nesie plošinovka Blackhole a najnovšie aj dlho očakávané pokračovanie videohry Last of Us. Svoj talent ukázal ale i v Hollywodskych trhákoch ako Wonder Woman, Blade Runner 2049, Veľký čínsky múr či Spojenci.

„Napríklad v prípade Wonder Woman spomeniem letecký pohľad na historický Londýn, na ktorý som pripravoval koncepty, nakoľko sa to neskôr vyrábalo celé na 3D oddelení. Prípadne matte paint jesenného lesa, ktorý bol celkom oriešok (smiech). Okrem toho tam boli takzvané „set extension” zadania, kde sme museli dorobiť chýbajúce časti setu, ktoré neboli postavené a množstvo ďalšieho. Pri práci na filme Veľký čínsky múr išlo predovšetkým o dokresľovačky hôr v pozadí, prípadne častí Čínskeho múru, nakoľko sa to, pochopiteľne, točilo v štúdiu.“

Foto: Continental. Záber Londýna z vtáčej perspektívy z filmu Wonder Woman vznikol tiež Radovou zásluhou.

O práci na ďalších skvelých filmoch sa môžete dočítať v celom rozhovore, ktorý nájdete v júlovom čísle magazínu BREAK.

Titulné foto: Itafilm. Scéna z filmu Blade Runner 2049, ktorej Rado pracoval.