Tvorcovia, fascinovaní diametrálnym umeleckým rozporom medzi geniálnym operným dielom Giacoma Pucciniho a libretom, ktorého obsah je zväčša ukrytý za nevyhnutnou inscenačnou tradíciou pôvodného talianskeho jazyka, po prvýkrát odkrývajú samotný dramatický text, ktorý do dnešných dní prežíval najmä prostredníctvom sily hudobného spracovania. Hudba sa v interpretácii Divadla Aréna stáva len doplňujúcou zložkou, dekonštruuje a obnažuje Toscu doslova na kožu.

Tosca v Divadle Aréna

S nápadom inscenovať operu Tosca ako činohru prišiel Juraj Kukura, riaditeľ Divadla Aréna. Možnosť naplniť jeho víziu dostal mladý a talentovaný slovenský režisér Tomáš Procházka, ktorý už pre Divadlo Aréna režíroval monodrámu Persona s Petrou Vajdovou.

V prípade Toscy Procházka pracuje s dekonštrukciou klasického operného titulu a prostredníctvom operných klišé odhaľuje príbeh o dnešnej spoločnosti, v ktorej ľudia v rýchlej honbe za hmotným uspokojením prestali cítiť a vnímať emócie. Postavy prežívajú lásku, nenávisť, klamú, manipulujú, plačú – ale sú to skutočné emócie? Alebo iba presviedčame sami seba, že ešte vôbec niečo dokážeme cítiť, hráme veľké divadlo a ubližujeme tak nielen sebe ale aj ostatným? Neschopnosť cítiť a vnímať krásu môže byť pre našu civilizáciu seba zničujúce.

foto: archív Divadlo Aréna

V titulnej role sa predstaví slovenská herečka Jana Kovalčíková, ktorá spolu s ostatnými hereckými kolegami divákov zavedie do útrob Anjelského hradu, v ktorom sa príbeh politiky a vášne odohráva.

Príbeh Toscy

Veľké operné dielo Giacoma Pucciniho  v troch dejstvách bolo prvýkrát uvedené v TeatroCostanzi v Ríme, 14. januára 1900. Libreto LuigihoIllicu a Giuseppe Giacosu vzniklo na základe francúzskej divadelnej hry La Tosca autora Victoriena Sardoua, ktorú vytvoril pre hereckú hviezdu Sarah Bernhardtovú. Ide o melodramatický príbeh, odohrávajúci sa v Ríme, v júni 1800, v dobe, kedy bola nadvláda Neapolského kráľovstva nad Rímom ohrozená Napoleonovou inváziou do Talianska.

Ľúbostná dráma vášnivej speváčky Toscy a jej milenca maliara Cavaradossiho, pre ktorého sa zbožná Tosca odhodláva k vražde, aby nakoniec sama musela ukončiť svoj život. Politickú silu a moc stelesňuje šéf polície – barón Scarpia, tyran, ktorý svojou násilnosťou, chlipnosťou a chtíčom stojí za tragickým osudom mladej lásky.

Vášnivý milostný vzťah, láska, politika, mučenie, vraždy a najznámejšie dramatické árie svetoznámeho diela v podaní opernej divy Marie Callas, môžete prežiť aj vy, v jedinečnom spracovaní Divadla Aréna.

 

Procházka/Illica/Giacosa: TOSCA

Réžia: Tomáš Procházka

Hrajú: Jana Kovalčíková, Braňo Mosný, Martin Hronský, Tomáš Pokorný, Peter Tilajčík

PREMIÉRA: 25. mája 2018

PRVÁ REPRÍZA: 27. mája 2018

Titulná foto: archív Divadlo Aréna