To pravé pre tých, čo uprednostňujú cestu pred cieľom! Diaľnica NC 500, ktorá meria približne 800 kilometrov, obklopuje severné pobrežia a poskytne vám dokonalú panorámu. Zavítate do prostredia Škótskej vysočiny a pohoria Ben Hope and Suliven. Čaká vás ale niečo, čo u jej amerického slávnejšieho „bračeka“ nenájdete. Cestu totiž obklopujú nádherné starobylé zámky, hrady a zrúcaniny.

North coast 500 pre pravých dobrodruhov

Všetko je tu o kontraste. Uvidíte torzo hradu Ardvreck zo 16. storočia, ale i dokonalý architektonický skvost v podobe zámku Dunrobin v kraji zvanom Sutherland. Zavítať môžete aj do mohutného hradu Cawdor. Možno je tento kraj na rebelskú jazdu na motorke príliš civilizovaný, no kto by nechcel brázdiť pútavou historickou krajinou, kde kedykoľvek môžete zastaviť, spraviť si túru po menších kopcoch, starobylých budovách alebo zakotviť na niektorých zo snehobielych pláží Achmelvich alebo Dornoch?

Stále viac obdivu

Záujem o výlet po európskej Route 66 od jej otvorenia v roku 2015 stále rastie. Dokonca dokáže do kasy Veľkej Británie „nasádzať“ v prepočte až viac ako 10 miliónov eur ročne. Záujem stúpol aj po ocenení trasy prestížnym magazínom Travel.

Známu škótsku diaľnicu lemuje aj zámok Dunrobin. Foto: shutterstock

„Keď vezmete do úvahy len počet značených zastávok s vyhliadkou na kilometer, uvidíte počas brázdenia pobrežím Škótskej vysočiny, že nemáte žiaden dôvod platiť drahú cestu do USA, aby ste si užili poriadny roadtrip,“ napísal magazín Travel.

Hor sa na vozovku!

A kde túto púť začať? Oficiálne sa trasa začína a končí v meste Inverness. Ak ste o ňom nikdy nepočuli, vedzte, že blízko neho nájdete známe jazero Loch Ness. Z veľmi obľúbenej lokality teda pokračujete k dedinke Kyle of Lochalsh, ležiacej na západnom pobreží.

Ďalej sa vyberiete k severnému pobrežiu a lemujete ho, až kým nenarazíte na dedinku John O’Groats a potom pokračujete na východ späť k Inverness. Kedy sa na cestu vydať? Magazín Travel radí, že najlepší čas je na jar. Aj vzhľadom na dosť premenlivé počasie v tejto oblasti je to pravdepodobne najlepšia voľba. Vyhnete sa aj turistickému návalu.

Potrava pre dušu i žalúdok

„Užijete si zrkadlové jazierka, údolia plné kvetín, tyrkysové more a dokonalé čisté pláže,“ píše magazín Travel. Cestu vám okrem nádhernej scenérie voľne pasúcich sa hospodárskych i horských zvierat budú lemovať aj malebné dedinky Ullapool, Durness, Dornoch, Wick, Thurso, kde sa, samozrejme, dá aj prespať a pochutnať si na miestnych špecialitách.

Obzvlášť si miestni ľudia dajú záležať na výdatných škótskych raňajkách, najmä v takzvaných bed and breakfast podnikoch. Čo tak si vyskúšať čierny puding Stornoway alebo vynikajúce volské oko so slaninou a párkom z miestnych chovov?

Určite navštívte aj krčmičku Auld Post Office, ktorá je zasadená do poľnohospodárskej krajiny v Caithness, blízko dediny John O’Groats. Pokojne si tu odpočiňte a dajte si miestnu whisky alebo výborné pivo, ktoré sa začalo v tejto lokalite opäť vo veľkom vyrábať.

Prespávať však nemusíte len v menších podnikoch, dopriať si môžete aj luxusnejší nocľah v jednom z mnohých takzvaných hotelových hradov. Noc ako králi môžete zažiť v hoteloch Kincraig Castle Hotel, Tulloch Castle HotelDornoch Castle Hotel alebo Ackergill Tower. Za jednu noc tu v priemerne zaplatíte okolo 70 eur.

Titulné foto: shutterstock

Mohlo by vás zaujímať:

Spoznajte barbadoskú perlu