Slovensko, Česká republika, Chorvátsko. Pri vzniku piatej knihy cestovateľských tipov na jazdenie mimo diaľnic si autorský tím pod vedením Miloša Fuseka splnil väčšinu motoristických snov. Nielen svojich, ale všetkých, pre ktorých je rovinka iba nevyhnutným zlom pred ďalšou zákrutou plnou zábavy a radosti z jazdy. Nijako inak sa nedá v krátkosti opísať trasa, ktorá čitateľov prevedie cez najznámejšie alpské priesmyky plné ikonických zákrut a panoramatických výhľadov, pri ktorých sa vám aj ten najlepší šoférsky zážitok chce na chvíľu prerušiť, zastaviť a len tak sa kochať prírodnou nádherou.

Zatiaľ čo v predchádzajúcich knihách sa o dychberúce zážitky z poznávania knihy a cez ňu aj úchvatných miest starali predovšetkým zákruty, v piatom vydaní sa autori dostali s automobilmi až do výšky 2 760 metrov nad morom. Len pre ilustráciu – to je o 100 výškových metrov viac, ako dosahuje náš najvyšší kopec Gerlachovský štít. Dostať sa do takej výšky s vozidlom, predstavuje náročný výkon pre človeka, ale aj pre automobil. Očarujúce fotografie dostali dosť priestoru na to, aby vynikla ich atmosféra, ako aj nálada a zážitok z cestovania a spoznávania nových miest.

Presný kilometer

Zaujímavosťou je, že kapitoly v knihe nie sú označené číslami strán, ale podľa stavu na počítadle kilometrov. Rovnaký postup použili autori aj pri fotografiách — aby prípadní nasledovníci, ktorí sa vydajú po ich stopách, presne vedeli, kde ktoré miesta nájdu.

Okrem zaujímavých postrehov z tvorby tvorí súčasť knihy aj samostatná vyberateľná mapa, ktorá svojím spracovaním môže byť súčasťou cestovateľských plánov. Okrem trasy sú na nej zaznamenané aj zaujímavé miesta, ktoré stoja za návštevu. Prírodné úkazy, kaviarne, reštaurácie, hotely. A keďže na cesty sa vydalo aj čisto elektrické vozidlo, nájdete na mape aj vyznačené miesta s rýchlonabíjacími stanicami s jednosmerným prúdom. Aby budúci cestovatelia nemuseli hľadať, ale išli na istotu.

Plnokrvná dvojica

Vozidlá zavítali aj do spomínaných vysokých nadmorských výšok, čo predstavuje záťaž pre človeka aj automobil. Aby cestovatelia tieto prekážky prekonali, podalo im aj v tomto prípade pomocnú ruku priame zastúpenie automobilky BMW na Slovensku. Tentoraz v podobe dvoch vysoko výkonných modelov BMW iX M60 a BMW M850i xDrive Coupé.

Písmená M naznačujú, že o výkon nebola núdza.

Keďže automobilka BMW patrí medzi priekopníkov elektrického pohonu, predstavovala tvorba piateho dielu knižnej série Okresky výzvu aj pre čisto elektrické vozidlo. V tomto prípade to bol model BMW iX M60. Piata generácia jeho elektrického pohonu pozostáva z batérie s využiteľnou kapacitou 105,2 kWh a dvoch synchrónnych elektromotorov poháňajúcich každú nápravu zvlášť. To znamená celkový výkon 455 kW (619 k) a krútiaci moment 1 100 Nm. Batéria pritom zabezpečuje dojazd do vzdialenosti okolo 500 km, čo môže zmeniť štýl jazdy využívajúci rekuperáciu brzdnej energie pri pomaľovaní, brzdení a jazde z kopca. A to si autori knihy užili v Alpách mierou vrchovatou. Aby sme nezabudli zrýchlenie z 0 na 100 km/h. Mohutný elektromobil to zvládne za 3,8 sekundy. Za vysokými dynamickými výkonmi nezaostáva ani nabíjanie. Vďaka maximálnemu nabíjaciemu výkonu 195 kW sa vozidlo na rýchlonabíjačke dostane z 10 na 80 percent kapacity batérie za krátkych 35 minút.

BMW M850i xDrive Coupé poskytuje z preplňovaného 8-valcového motora s objemom 4,4 litra výkon 390 kW (530 k) a krútiaci moment 750 Nm, čo v spolupráci s pohonom všetkých kolies xDrive znamená zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 3,9 sekundy. Práve prepĺňanie motora zabezpečilo, že vozidlu vo vysokých nadmorských výškach nedochádzal dych. Pohon všetkých kolies xDrive sa postaral o to, že posádka sa zakaždým mohla spoľahnúť na ideálny kontakt pneumatík s vozovkou. V úzkych zákrutách, zvlášť, ak sa vodič dá uniesť emotívnym zvukom motora, ide o neoceniteľnú pomoc.

Radosť z jazdy

Milan Stupka, Corporate Communications manager BMW na Slovensku dodáva: „Od prvého momentu stretnutia s vytlačenou publikáciou Okresky sa nám koncept veľmi zapáčil. Po oslovení sme radi vyšli v ústrety a poskytli na zdolávanie alpských priesmykov a horských ciest pri výrobe piateho dielu knihy naše špičkové modely BMW M850i xDrive Coupé a elektrické BMW iX M60. Obsah knihy a jej samotné papierové spracovanie spolu s grafikou spájajú umelecké aspekty na jednej strane s cestovateľským zážitkom a s technicko-emočnou Radosťou z jazdy pri objavovaní nekonečných zákrut a nebotyčných výšok, na strane druhej. Tvorcom neustále držíme palce v rozvoji a budovaní komunity fanúšikov „okresiek“.

 

Rozhovor s autorom

O knihe a pozadí jej vzniku nám povedal pár slov aj jej autor Miloš Fusek:

Prečo Taliansko a Švajčiarsko?

Cesty Švajčiarska a Talianska patria medzi sväté grály takmer všetkých fanúšikov cestovania a jazdy na štvor- a dvojkolesových vozidlách. Každý túži aspoň raz v živote navštíviť tento krásny kút sveta plný hôr a priesmykov, ktoré si doslova pýtajú, aby tempo na nich dosahovalo také rýchlosti, aby si návštevníci vychutnali nielen cestu, no i okolie. A štipka adrenalínu je v cene toho všetkého. Preto sme sa rozhodli uľahčiť plánovanie a prípravu na takýto dlhší výlet a snažili sme sa obsiahnuť čo najviac slávnych a významných miest, ktoré mapa ponúkala.

Je niečo nové?

Predstavením nových prvkov v kategórii dizajnu sme zmenili všeobecnú esenciu publikácie a zároveň sa tým zážitok posunul na vyššiu úroveň. Vypočuli sme cestovateľov a zakomponovaním QR kódov s inštrukciami do navigácie sme ušetrili vzácny čas. Stačí už len vyraziť.

Aký bol automobil?

Naozaj skvelý spoločník. Aj napriek masívnej osobnosti odetej do veľmi vkusného kabátu mu nerobilo problém svižne vybehnúť všetkých 48 vracákov legendárneho Stelvia, či potešiť okoloidúcich lahodnou symfóniou 530-koňového motora V8.

Čo bolo na tejto ceste naj?

Kombinácia dvoch krajín s úplne odlišným charakterom. Na jednej strane striktné Švajčiarsko a na tej druhej uvoľnená atmosféra severného Talianska. Tie rozdiely boli niekedy viditeľné na povrchu jedného a toho istého priesmyku. A okresky nám ukázali nielen náturu krajín, ale aj to, čo ich na druhej strane spája, pretože oba charaktery sa popri tých hraniciach značne ovplyvňujú a príjemne mixujú to najlepšie a najchutnejšie z oboch.

Na to, aby mohol piaty diel Okresiek vzniknúť, musel autorský tím spracovať 2 631 fotografií, najazdiť 5 300 km, čo im zabralo 17 dní, napísať 33 strán textu a vypočuť si 270 nahrávok. Na konci cesty dospeli k zaujímavému poznaniu: Rýchlejšie neznamená lepšie.

Aby ste si naplno užili alpské okresky, nepotrebujete nevyhnutne stovky koní pod kapotou. Pre začiatok stačí piaty diel knihy Okresky, ktorý si, rovnako ako aj všetky predchádzajúce publikácie, môžete zakúpiť na www.shop.okresky.sk.

 

BMW Group

Spoločnosť BMW Group je prostredníctvom značiek BMW, MINI, Rolls-Royce a BMW Motorrad najväčším výrobcom prémiových automobilov a motocyklov na svete. Okrem toho ponúka aj produkty značkového financovania a služby mobility. BMW Group prevádzkuje 30 výrobných a montážnych podnikov v 15 krajinách a predajnú sieť so zastúpeniami vo viac ako 140 krajinách. Spoločnosť BMW Group zaznamenala v roku 2022 celosvetový predaj viac než 2,4 mil. osobných automobilov a viac než 202 000 motocyklov.

V hospodárskom roku 2022 činil zisk pred zdanením 23,5 miliardy eur, celkový obrat dosiahol výšku 142,6 miliardy eur. Spoločnosť BMW Group zamestnávala k 31. decembru 2022 po celom svete 149 475 spolupracovníkov. Úspech spoločnosti BMW Group sa vždy zakladal na vizionárskom myslení a na zodpovednom konaní.

Ekologické programy a sociálna udržateľnosť preto tvorili integrálnu súčasť stratégie spoločnosti v rámci celého hodnotového reťazca a to od výroby, až po záver fázy životnosti všetkých produktov.

BMW Slovenská republika – priamy zástupca výrobcu na Slovensku

BMW Slovenská republika, ako priamy slovenský zástupca výrobcu BMW Group v Mníchove, vznikol v roku 2006. Spoločnosť ponúka prémiové automobily, motocykle a služby a sleduje stratégiu partnerstiev pre dlhodobo udržateľnú predajnú a servisnú sieť. Sieť miestnych partnerov tvorí:

Deväť autorizovaných predajcov so servisom automobilov značky BMW – Auto Palace v Bratislave, Lion Car v Banskej Bystrici, Dunauto v Dunajskej Strede, Rija Bavaria v Nitre, T.O.B. v Trenčíne, Bavaria TT v Trnave, MD Bavaria v Žiline, Regnum Bavaria v Prešove a Regnum Košice v Košiciach.

Dve samostatné autorizované servisné prevádzky značky BMW v Bratislave – Auto Motiv a Group M.

Dvaja autorizovaní predajcovia MINI so servisom značky v Bratislave a v Košiciach a samostatné autorizované servisné prevádzky značky MINI v Banskej Bystrici, Bratislave, Nitre a Žiline.

Štyria autorizovaní predajcovia motocyklov BMW so servisom v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach a v Žiline.

BMW Financial Services Slovakia, s.r.o., je priamy zástupca celosvetovej divízie BMW Financial Services poskytujúcej finančné a poistné produkty v rámci skupiny BMW Group.

Hodnoty spotreby paliva, emisií CO2, spotreby elektrickej energie a zobrazené rozsahy sú stanovené podľa európskeho nariadenia (EC) 715/2007 v znení uplatniteľnom v čase typového schválenia. Namerané hodnoty sú na základe cyklu WLTP podľa smernice (EC) 1151/2017 a môžu sa líšiť v závislosti od zvolenej výbavy. Uvedený rozsah hodnôt zohľadňuje rôzne konfigurácie zvoleného modelu a nie je súčasťou akejkoľvek ponuky, je určený výlučne na porovnanie. Príručka o spotrebe paliva a emisiách CO2, ktorá obsahuje údaje o všetkých modeloch nových osobných automobilov, je bezplatne k dispozícii v každom predajnom mieste.