Neohrozenosť strieda zúfalosť, neporaziteľnosť v súbojoch zase umenie zvládať porážky. Lara je upachtená, dobitá, krváca a vďaka skvelej švédskej herečke Alici Vikander je uveriteľnejšia. Úspech môže paradoxne u nového blockbustera zaručiť práve to, čo je pre iné podobné filmy spomínaným prekliatím – predloha. Film je totiž inšpirovaný najmä dvoma posledným dielmi z videohernej série Tomb Raider.

Súboj s prírodou a zloduchmi

Odlišné, intenzívnejšie spracovanie príbehu dalo práve priestor filmárom pojať snímku o dcére slávneho archeológa ako takzvaný „survival akčňák“. Presne tak, ako to zažili hráči pri počítačoch. Dedička slávneho rodu Croft tak s nami odhaľuje tajomstvá bájneho artefaktu a zapletie sa do zbesilej honby o moc a nadvládu.

Pritom sa konečne dozvieme, ako sa z dievčatka stala neohrozená ženská hrdinka, ktorá zvláda všetky tie saltá, horolezecké eskapády a streľbu zo všetkého, z čoho je možné aspoň raz vystreliť.

Po stopách otca

Lara musí ísť po stopách svojho otca, ktorý zmizol pri pátraní po stratenej hrobke Matka smrti na tajuplnom ostrove. Mladá a tvrdohlavá fanúšička archeológie musí hrobku nájsť skôr než organizácia zloduchov a hrdlorezov Trinity pod vedením Mathiasa Vogela (Walton Goggins).

Lara Croft je neohrozená bojovníčka. Foto: Forum Film SK

Tajomné miesto podľa legendy ukrýva obrovskú moc a zoskupenie bažiace po svetovej genocíde nie je práve ten najvhodnejší kandidát na jej získanie. Príbeh sa zdá byť viac než prevarený, no nórsky režisér Roar Uthaug vie pracovať aj s jednoduchým scenárom tak, že diváka vtiahne do skľučujúceho boja o prežitie, presne ako sa mu to podarilo v trileri Vlna.

Náročné nakrúcanie

Poriadne vlnobitie si užila aj švédska herečka pri natáčaní Tomb Raidera. „Približne päťdesiatkrát ma hodili do rieky so zviazanými rukami. Vtedy som ani nehrala, len prosto reagovala na tento šok,“ povedala Alicia Vikander pre portál Entertainment Weekly. Mnoho scén musela zvládať bez dablérky a v plnom nasadení.

Je úplnou samozrejmosťou, že Laru neuvidíme len bojujúcu so živlami či zloduchmi. Tento Indiana Jones v ženskom vydaní totiž prekonáva aj staroveké prekážky a pasce, a to tak efektne, že si v kine možno vyslúži aj potlesk postojačky. Či budeme tlieskať aj po skončení celého filmu, sa dozvieme už 15. marca, kedy má u nás Tomb Raider premiéru.

Titulné foto: Forum Film SK