V uliciach Indie a Nepálu prepukne hotové farebné šialenstvo . Účastníci festivalu do všetkého a všetkých hádžu farebné prášky a vodné balóniky. Vďaka zafarbeným ľuďom nerozoznáte cudzinca od miestneho obyvateľa.

Sviatok jari plný pozitívnej atmosféry

Spoločne v tisícových davoch tancujú po pestrofarebných uliciach a oddávajú sa zábave. Zamračené a jednotvárne tváre tu vtedy jednoducho nenájdete. Dokonca aj miestni kňazi z chrámov kropia veriacich spŕškou zafarbenej svätenej vody.

Holí je aj čas návštevy príbuzných a najbližších priateľov. Jednoducho za nimi prídete a lásku im vyjadríte tým, že ich natriete pestrými farbami. Ide aj o sviatok lásky a oslavy dobra nad zlom a velebenie Boha.

Farebné šialenstvo je nákazlivé

Sviatok sa začína zapálením vatry zvanej hólika dahan a počas neho musíte striasť zo seba všetko zlo a odpustiť ľuďom, ktorí na vás počas roka neboli najlepší. Nemusíte sa báť že pred sviatkom v Indii farby nezoženiete. Z prírodných materiálov ich predávajú miestni remeselníci na každom kroku.

A to už niekoľko mesiacov dopredu. Prach a zafarbená voda v oranžovom, zelenom či fialovom odtieni ovládne ulice nielen azijských krajín. Tento sviatok sa už pomaly začína dostávať aj do sveta. Dátum Holí nie je vopred určený ale každým rokom sa tento sviatok začína v iný deň, podobne ako naša Veľká noc. V hinduistickom kalendári nájdete Holí v poslednom mesiaci zvanom fálgun.

Prečítajte si tiež:

Cyklotrasa pre náročných