Pár dní dovolenky pred Vianocami, určite medzi sviatkami a ešte pár dní po Novom roku. Výsledkom môže byť poriadny oddych, ale aj poriadne prejedanie sa. Pripravili sme pre vás 5 tipov, ako počas sviatkov nepribrať až toľko a ako si držať telo v čo najlepšej línii a pritom nevynechať vianočné dobroty.

#1 Sneh je skvelý parťák

Uhm? Ale áno, aj sneh môže byť výbornou pomôckou na aktivity – odhŕňanie snehu, stavanie snehuliakov, škrabanie zamrznutých okien, behanie v hlbokom snehu. Všetko toto môžete využiť vo váš prospech. Tieto aktivity prekrvia celé telo a zároveň vám pomôžu zbaviť sa trocha tuku, ktorý po sviatkoch určite nájde svoje miesto v oblasti vášho bruška.

#2 Rozšírte svoj jedálny repertoár o poriadnu dávku ovocia a zeleniny

Dnes už dávno nežijeme v časoch, kedy by bol nejaký tovar viac či menej nedostupný. Je to iba otázka lenivosti – vyraziť do mesta na farmárske trhy, k lokálnym predajcom a zohnať poriadku dávku vitamínov z čerstvého ovocia a zeleniny. Kapusta, kel, všetko citrusové ovocie, ananás a mnoho ďalšieho. Dostaňte počas sviatkov do tela čo najviac vitamínov.

#3 Nezabúdajte na pitný režim

Keď je vonku teplo, človek prirodzenejšie viac hydratuje svoje telo. V zimných mesiacoch však čoraz menej myslíme na prísun tekutín, pretože máme podvedome pocit, že by sa telo mohlo ochladiť a my predsa chceme zostať v teple. Ideálne sú čaje, limonády (z čerstvého ovocia), ovocné šťavy a nesýtené nápoje. Nezabúdajte na to!

#4 Presedlajte na polievky

Polievka má v zimných mesiacoch dvojitý účinok – poteší chuťové bunky a zahreje telo. Zároveň je to jeden z najzdravších spôsobov prísunu dôležitých prvkov pre náš život. Slovenská kuchyňa je obzvlášť bohatá na najrôznejšie verzie polievok (vrátane tých počas štedrej večere a Silvestra). Ak k tomu pripočítame rôzne už dnes ľahko dostupné zahraničné reštaurácie aj u nás, výsledok je jasný – presedlajte tieto sviatky na polievky.

#5 Oddajte sa zimným športom

Chápeme, že teplo domova láka každého z nás. Avšak potom častejšie navštevujeme chladničku a nášmu metabolizmu sa pod dekou taktiež lepšie pracuje. Spravte to tento rok inak – vyskúšajte všetky zimné športy, ktoré ste doteraz neskúsili. Lyžovanie, bežkovanie, korčuľovanie, curling, sánkovanie, snowboard, ľadový hokej či dokonca biatlon!