Prvé rande, spoločná večer raz za mesiac v meste, výročie, oslava narodenín – nech je to čokoľvek z tohto, keď milí páni beriete do reštaurácie ženu, sú veci, na ktoré nesmiete zabudnúť. Správny džentlmen pozná všetkých týchto 9 pravidiel a všetky ich zároveň dodržiava.

#1 Otvorte jej dvere

Zbytočnosť? Pre mnohých áno, veď si povedia, že emancipovaná žena si predsa vie otvoriť dvere aj sama. Ak ste to už dlhšie nerobili, vyskúšajte to. Je to drobnosť, ktorá vás nič nestojí a verte, že každá pozorná dáma si toto gesto veľmi dobre všimne. Skúsili ste už otvoriť niekedy žene nie len vstupné dvere v reštaurácii, ale aj dvere, keď nastupuje do auta? Páni, tak sa správa pravý džentlmen!

#2 Dáma si sadá ako prvá

Či už máte na sebe kabáty alebo nie, pri usadení za stolom si dáma sadá ako prvá. Džentlmen na dámu pri usadení nielen počká, ale dokonca podíde k jej stoličke a pomôže jej s usadením. Staromódne? Práve naopak, treba v tom hľadať to dobré – pri prvom rande tak máte napr. možnosť byť k svojej vysnívanej žene bližšie a nebudete za „úchyláka“. Naopak, pri odchode z reštaurácie pomôžte v zimných mesiacoch dáme s kabátom.

#3 Všetko čo je na hlave, do reštaurácie nepatrí

V chladnejšom období čiapka, v teplejších mesiacoch štýlový klobúk či baretka – ešte pred vstupom do reštaurácie si ju vy ako muž dajte dole. Dáma nemusí, ale vy áno.

#4 Lakte na stôl nepatria

Chápeme, že sedíte sám doma pred TV a nikto na vás nepozerá, takže vám je často jedno, ako stolujete. Ak ste však v spoločnosti, aspoň základné pravidlá stolovania vám musia byť zrejmé – lakte na stôl nepatria (za žiadnych okolností), prežúvajte so zavretými ústami (z toho vyplýva, že s plnými ústami sa nerozpráva) a polievka sa nechlípe!

#5 Nedotýkajte sa cudzích vecí

Položila si dáma, ktorú ste pozvali na večeru, kabelku na miesto, kde ste si chceli vy vyložiť mobil? Za prvé – na mobil okamžite zabudnite a za druhé – ak potrebujete niektorú z vecí vašej dámy posunúť či premiestniť, vždy sa slušne predtým spýtajte. To platí aj pri veciach ostatných hostí – nedotýkať sa, vždy slušne požiadať.

#6 Vypnite si zvonenie. Aj vibračné

Zachytili ste v bode #5 tú vetičku o mobile? Presne tak – mobil má zostať mimo konverzácie. Do reštaurácie ste sa prišli venovať dáme a polahodiť svojim chuťovým bunkám. Žiaden džentlmen nezoberie v reštaurácii mobil do ruky a nezačne si vybavovať iné povinnosti. Ak očakávate súrny hovor, ktorý je bezodkladný (skutočne?), informujte o tom svoju dámu a vopred sa ospravedlňte.

#7 Dajte si pozor na alkohol. Najlepšie je naň úplne zabudnúť

Môžete byť akýkoľvek milovník piva, ale ak potom neviete kontrolovať svoje „grgacie“ mechanizmy, nevystavujte sa sami do neprístojných situácií. Chápeme, že možno sa potrebujete spoločnom stretnutí, najmä ak ide o prvé či druhé rande, trocha posilniť – alkohol zbytočne uvoľňuje myseľ aj telo a ak to neviete dobre kontrolovať, pohroma môže byť na svete.

#8 Vulgarizmy a ostrejšie vtipy z konverzácie vynechajte

Každý z nás má hranicu toho, čo ešte znesie a čo už nie, nastavenú inak. Nemá zmysel sa k tejto hranici na prvých stretnutiach čo len približovať. Spôsobov, ako rozosmiať dámu je neúrekom, netreba to určite skúšať vulgárnymi vtipmi či najrôznejšími sexuálnymi narážkami. Ste predsa džentlmen!

#9 Nevykrikujte po čašníkovi

Chcete si niečo objednať? Zaplatiť? Fajn, počkajte kým pôjde čašník najbližšie okolo vás a taktne mu to naznačte – v dobrej reštaurácii zachytia každý váš pohľad, každú vašu žiadosť. Nie je dôvod po čašníkovi vykrikovať.