Premeniť akúkoľvek bežne zaužívanú činnosť na smart dnes vďaka aplikáciám nie je problém. Stačí v Appstore alebo Google Play napísať kľúčové slovo a máte k dispozícii toľko možností, až sa vám hlava zatočí. Inak to nie je ani pri grilovaní. Tu sú však možnosti oveľa bohatšie a aplikácia je len úplným základom.
Perfektne ugrilovaný steak, kura alebo morské plody či zelenina? Čas je tou ingredienciou, ktorá rozhoduje o tom, či bude vaša snaha ocenená prázdnym tanierom alebo nespokojnými výrazmi a sklopeným zrakom pri neúprimnej odpovedi či hosťom chutilo. GrillTime vám pomôže vyvarovať sa práve tejto nepríjemnej situácii. Vyberiete, čo chcete grilovať, akú to má hrúbku a ako má byť potravina ugrilovaná. Aplikácia už všetko stráži za vás a vždy včas upozorní. Ak hľadáte skôr inšpiráciu na recepty, skúste Grill It! Okrem veľmi bohatej ponuky receptov na bežne grilované mäsá tu nájdete aj špeciálnu ponuku predjedál a „štartérov“. Recepty sú veľmi podrobné, teda aj keď sa chcete pustiť do niečoho, čo ste nikdy negrilovali, nemusíte sa obávať. Omaha Steaks, Steak Time je opäť aplikácia plná receptov, no tentokrát so zameraním výlučne na mäso, viac interaktívna a veľmi edukačná. Tiež ponúka časomieru na grilovanie a viete ju použiť aj s vybraným smart hardvérom na grilovanie.

Stačia klasické ihlice

ibt-6x5-01.jpg

Ihlicové teplomery na grilovanie sú stará známa vec. Teplomery s káblikom a displejom s veľkosťou domáceho tlakomeru tiež nikoho neprekvapia. Merať teplotu grilovaného mäsa totiž nie je výmysel posledných rokov, ale bežná prax prvotriednych šéfkuchárov. Spojiť preto ihlicový teplomer na grilovanie cez Bluetooth so smart zariadením nie je žiaden technologický šok. Ide skôr o prirodzený vývoj. A veľmi nápomocný. Vývojári skrz aplikáciu ponúkajú oveľa viac informácií ako len aktuálnu teplotu. A to len za pomoci hardvéru, ktorý sa bežne používa. Poobhliadnite sa po Weber iGrill 2 alebo Inkbird BBQ Bluetooth Thermometer. Mimochodom, Inkbird je spoločnosť ponúkajúca zariadenia pre chytré domácnosti. Teda áno, technologické grilovanie viete veľmi jednoducho integrovať do vášho smarthome systému. Ak si neviete úplne predstaviť, prečo si takto na prvý pohľad komplikovať život, predstavte si situáciu, že robíte párty v byte, nie v dome. Gril postavíte na balkón, naložíte naň čo treba a môžete sa venovať hosťom. Smarthome vám vo vhodný čas oznámi, že mäso treba otočiť a aj to, že je už hotové. Budete perfektný hostiteľ, ktorý sa na sto percent venuje návšteve a zbytočne nikam neodbieha.

Obyčajné grilovanie na smart

Prepojiť váš obľúbený, rokmi používaný gril na uhlie s chytrým zariadením a užívať si grilovanie budúcnosti? To nie je najmenší problém. Väčšina firiem ponúkajúcich chytré „vychytávky“ na grilovanie pracuje s overenými a dobre známymi „zlepšovákmi“. Avšak, pridávajú im práve smart šmrnc. Takouto firmou je aj Smartfire. Ich balíček grilovania budúcnosti ponúka kompaktný ventilátor, adaptér, smart teplomer a, samozrejme, aplikáciu. Stačí, keď kovový adaptér nasuniete do vetracieho otvoru na spodnej časti grilu, založíte ventilátor a zázraky sa môžu začať diať. V aplikácii nastavíte, čo grilujete a ako to chcete mať prepečené. Keďže práve Smartfire sa hrdí prívlastkom profi, tak možností v aplikácii máte neúrekom. Prednastavené možnosti viete spokojne ignorovať a vo veľmi podrobných grafoch sledovať priebeh teploty či prúdenie vzduchu v grile. Aplikácia zároveň pracuje s informáciami z teplomeru, ktorý zasuniete do mäsa. Takáto kombinácia informácií vám na sto percent zaručí, že výsledok bude na úrovni šéfkuchárov s celoživotnými skúsenosťami.
Smartfire rovnako dobre a inteligentne pracuje aj s údeným. Chytrý „vylepšovák“ vášho milovaného grilu sa odporúča pomocou Wi-Fi používať najmä s tabletom. Väčší displej vám zabezpečí komfortnejšie používanie. Celý systém sa nabíja pomocou USB kábla.

Grilovací Robocop

grilovanie

Súčasným vrcholom chytrého grilovania je plynový gril od spoločnosti Char-Broil. Ich model SmartChef má ambíciu spraviť majstra grilu z každého, kto je schopný nainštalovať aplikáciu a zasunúť teplomer do mäsa. Gril je vyrobený z top materiálov a mnohých by zaujal, aj keby nemal prívlastok chytrý. Ním sa môže pýšiť vďaka vstavanému tepelnému senzoru a Wi-Fi modulu. Stačí vám gril prihlásiť do domácej Wi-Fi siete, v aplikácii vybrať, čo grilujete a SmartChef vám krok po kroku nadiktuje, čo máte robiť. Ako nastaviť plyn, kde uložiť grilované potraviny, pošle vám notifikáciu, keď bude treba otočiť steak a priebežne budete na displeji svojho chytrého zariadenia vidieť, v akom štádiu grilovania ste a koľko času ešte zostáva do gurmánskeho zážitku.
Spoločnosť Char-Broil pri ich vlajkovej lodi chytrého grilovania obzvlášť upozorňuje na jednu novinku. Ku grilu máte možnosť bezdrôtovo pripojiť externý monitor, my šikovnejší by sme využili skôr tablet, a tak veľmi pohodlne sledovať stav grilovania, prípadne dokonca regulovať teplotu na grile, aby ste mali svoj steak prepečený presne tak, ako to milujete.