Pri serióznom pátraní po symbolike sa teda nedozviete o tajných sprisahaniach, o tom, kto ovláda svetové korporácie alebo aké katastrofy sa na nás chystajú. Dozviete sa však niečo dôležitejšie. Niečo zo života tých, ktorí symbolikou žili, o histórii ich doby prelínajúcej sa s našou.

Svet symbolov podľa Dana Browna

Fenomén konšpiračných symbolov a naháňaní sa za „chrumkavou pravdou“ však opomenúť nemôžeme. Už len preto, že príbehy „zaručených skutočností“ dominujú svetom symboliky a našej modernej spoločnosti.

Do sveta symbológie a náboženskej ikonológie zasvätil milióny ľudí profesor Robert Langdon. Čo je na tom, že ide o fiktívnu postavu, často falzifikujúcu históriu, ktorá skrsla v hlave amerického bestselleristu Dana Browna…

Danteho obraz pekla chcete po prečítaní diela Inferno vidieť na vlastné oči vo Florencii a hľadaťtam skrytú symboliku, ktorá v podstate nie je skrytá, sám autor ju vysvetľuje. Rovnako ako maľba Giorgia Vasariho, Bitka pri Marciane, vám nedá zaspať a pýtate sa, prečo je na nej zobrazený skrytý nápis Cerca Trova (hľadaj a nájdeš). Pritom pravda je ešte zaujímavejšia ako fikcia.

Skrytý odkaz o hľadaní nemá nič spoločné s dejovou linkou románu Inferno. Vasari tým možno chcel odkázať na dielo Bitka pri Anghiari, ktoré nedokončil slávny Leonardo da Vinci. Podľa indícií z roku 2012 a výskumu reštaurátora Maurizia Seraciniho to dlho vyzeralo tak, že odborníci našli pod Vasariho maľbou stopy po stratenej Leonardovej freske. Našli totiž farby, ktoré používal predovšetkým sám renesančný umelec. Nakoniec výskum nepokračoval, keďže sa neobjavili dôkazy, že nemohlo ísť o hocijakú maľbu z obdobia renesancie (ktorá je ale taktiež vzácna). Je to však minimálne dôkaz, že samotná realita môže byť často zaujímavejšia, než keby bola prifarbená.

Všadeprítomní Ilumináti

Ilumináti a ich údajná existencia je priamo postavená na tajomných skrytých symboloch a presahuje svet kníh Dana Browna. Stúpenci konšpirácie veria, že títo ľudia, známi aj pod pojmom slobodomurári, sú už od 18. storočia rozhodnutí ovládať najdôležitejšie a najmocnejšie inštitúcie sveta,a to za účelom hromadenia zisku. Spájajú ich napríklad aj so satanistami. Obrazec pentagramu dokonca vedia konšpirátori nájsť aj v líniách ulíc mesta Washington či v päťbokej budove amerického Pentagónu.

Slobodomurári sú údajne zobrazení i na jednodolárovej bankovke. Typická nedokončená pyramída s veľkým okom má vraj dokazovať, že samotní otcovia, zakladatelia USA boli Ilumináti. Aj pri laickom štúdiu symbolov však zistíme, že ide o takzvanú Veľkú pečať Spojených štátov amerických.

Pyramída je symbol dlhovekosti a odolnosti, jej trinásť stupienkov je odkaz na 13 pôvodných štátov Ameriky a nedokončený vrchol symbolizuje stále prebiehajúce budovanie krajiny. Oko nad pyramídou je zas symbolom prozreteľnosti. Ale akou vedou o symbolike argumentovať s ľuďmi, ktorí sú presvedčení, že Ilumináti sídlia aj v bratislavskej budove rozhlasu? Veď predsa ide o obrátenú pyramídu!

Tajomné symboly na Považí

Aj na území Slovenska by si vyznávači skrytých symbolov prišli na svoje. Stačí spomenúť niekoľko tajomných symbolov pri dedinke Bodiná. Tajomné znaky vyryté na skalách skúmal už v 19. storočí Pavol Kriško. Ten tajomné runy považoval za slovanské písmo i napriek tomu, že sa na kameňoch nachádzali len jednoduché alebo lomené kríže.

Samozrejme, že s rastúcim záujmom o skryté symboly vzniklo aj množstvo mýtov o negatívnej energii a okultistických skupinách, ktoré sa na tomto mieste i v súčasnosti majú stretávať. Opäť ale odborníci potvrdili, že pravda alebo odborné hypotézy môžu byť zaujímavejšie. Podľa najnovších zistení môžu znaky napríklad symbolizovať určitú mapu okolia, kde jednotlivé vyryté obrazce predstavujú vrcholy okolitých hôr.

Symbolika v českej architektúre

Príkladom starodávnej architektonickej symboliky nie je len obetné miesto Stonehenge na britských ostrovoch. Aj u našich západných susedov nájdeme skryté odkazy, napríklad zakomponované v architektonických dielach Jána Blažeja Santiniho, ktorý postavil okrem iného ajChrám Mena Panny Márie v Křtinách. Architekt sa aj v tejto stavbe zahrávas číselnou symbolikou. (Viac ste si mohli o Santinim prečítať v aprílovom čísle BREAK-u).

foto: Libor Sváček/ CzechTourism

 

Skryté symboly v jeho dielach prebrali k životu aj množstvo konšpirátorov, ktorí napríklad veria, že niektoré Santiniho stavby liečia ľudí alebo v nich má zakomponované odkazy na rôzne nebezpečné kulty. „Sú to, samozrejme, nezmysly, pretože i sám architekt o takýchto šarlatánskych smeroch nikdy neuvažoval. Jeho symbolika spočíva najmä v architektúre, ktorá síce presahuje hranice svojej doby, no do ich základov autor nevložil nič, čo by neodpovedalo intelektuálnemu prostrediu, z ktorého Santini vychádzal,“ povedal profesor histórie Vít Vlnas.

Svet symbolov a skrytých odkazov je fascinujúci, no často nabáda k strhnutiu do sveta konšpirácií a bludov. Ak však tomuto fenoménu nepodľahnete a preštudujete si aspoň základy vedy o symboloch, dostanete za odmenu prístup k hodnotným poznatkom z histórie,ale najmä zo súčasnej podprahovej komunikácie. A to platí aj pre skryté symboly fašizmu a nacizmu, ktoré používajú extrémistické skupiny šíriace nenávisť a násilie.