Malé ospalé mestečká Ameriky majú svoje denné stereotypy tak zabehnuté, že keď sa čokoľvek vychýli z plánu okamžite si to niekto všimne. Ôsmeho júna 1912, ráno, bola tá pozorná suseda Moorových. Rodina z Villisca, štát Iowa, každé ráno so železnou pravidelnosťou kŕmila svoje sliepky. V to ráno sa nič nedialo. Všímavá suseda bola o 8:00 ráno už značne znepokojená nezvyčajnou nečinnosťou svojich susedov a tak zavolala príbuzného rodiny Moorových. Ten bez váhania prišiel a vošiel do domu.

Osem za noc… sekerou

 

Chlapík vyšiel po pár minútach z domu, značne nesvoj, a okamžite volal políciu. Netrvalo dlho a obhliadku domu zopakoval miestny šerif Hank Horton. Keď vyšiel z domu skonštatoval: osem postelí, osem mŕtvol. V dome našiel mŕtveho Josiana B. Moora, štyridsaťtri ročného manžela a otca, jeho tridsaťdeväť ročnú ženu Sarah a štyri ich deti vo veku od päť do jedenásť rokov. Posledné dve mŕtvoli boli deti susedov, ktoré v tú noc mali u Moorovych prespať. Všetkých osem mŕtvol uložených v posteliach malo rovnakú príčinu smrti. Niekto ich zobral sekerou. Jedného po druhom.
Vyšetrovanie trvalo dlhých desať rokov. Podozriví boli obchodní partneri a konkurencia rodiny Moorových. Tiež skupinka mladých žien, ktoré mali byť Josianove milenky. Na istý čas sa dokonca priznal, no neskôr svoje priznanie stiahol kňaz Lyn Kelly, ktorý preukázateľne trpel duševnou chorobu. V časopise Smithsonian dokonca vyšiel článok, ktorý vraždu Moorových prirovnával k ďalším veľmi podobným vraždám z rokov 1911 a 1912. Teda sa ponúkala aj teória o masovom vrahovi. Konečný verdikt? Vraha nikdy nikto nevypátral.

Láka vás? Kľudne u Moorových aj prespite!

 

Dom sa stal stredobodom záujmu najrôznejších šialencov, ktorí si tu doslova podávali kľučku. Až do roku 1994. Podnikateľka Martha Linn dom kúpila, prerobila do pôvodného stavu z roku 1912, odstránila elektrinu, vodovod, dokonca na dvore nechala postaviť latrínu. Dielo bolo dokonané, keď pred dom vyvesila tabuľu s nápisom: Villiský vražedný dom.
Za prehliadku bizarnej atrakcie, ktorá majiteľke už zarobila naozaj slušný majetok a stále sa teší obrovskej popularite, zaplatíte desať dolárov. Ak ste pre strach stavaný a zoženiete si ďalších päť šialených kamarátov, môžete v dome prespať za 428 dolárov. Ak sa pýtate, kto by si takéto niečo doprial, tak je ich dosť. Milovníci paranormálnych javov sa sem doslova hrnú. Podivíni s najrôznejšími mystickými doštičkami na vyvolávanie duchov, či s najmodernejšou záznamovou technikou tu stoja fronty. A či niečo našli? Nič. Avšak, roku 2014 našli jedného z vyšetrovateľov paranormálnych javov, ktorý sa rozhodol v dome stráviť noc, ležať na podlahe s hlbokou bodnou ranou. Keď sa prebral, nič si nepamätal. Naviac tvrdil, že aj napriek strate pamäti, je presvedčený, že celú noc bol v dome jediným živým človekom.