Markíz Hernán Cortés bol jedným z najväčších španielskych kolonizátorov Ameriky. Študovaný právnik počas svojho dobrodružného života zažil výstup na výslnie, bohatstvo, no aj pád na dol a tiež zradu. Okrem iných významných činov sa mu pripisuje aj spopularizovanie bájneho Bieleho mesta v Honduraskej džungli.
Cortésa k neuveriteľnej historke priviedla túžba po zlate. Biele mesto, známe tiež ako Mesto opičích bohov, vraj prekypovalo bohatstvom. Stačilo ho len násť. To sa však známemu kolonizátorovi nikdy nepodarilo. Avšak, legenda žila aj napriek Španielovmu neúspechu.

Mesto pod ochranou vyšších síl?

foto: bbs.hrmtc.com

foto: bbs.hrmtc.com

 

Vidina rozprávkového bohatstva pritiahla do honduraskej džungle celé zástupy dobrodruhov a nie zriedka vyložene šialencov. Mnohí tvrdili, že mesto našli, no z nevysvetliteľných príčin akoby stratili pamäť a nevedeli sa doň vrátiť. Dokonca ani popísať na mape jeho polohu. Pilot Charles Lindberg s istotou tvrdil, že nájsť mesto je nemožné pretože sa vznáša nad zemou. Či malo len levitovať alebo neohrozene lietať niekde v oblakoch už nespresnil. Fantastické historky robili legendu stále silnejšou.

Naozaj existuje

Mesto opičích bohov však legendou nie je. Skupina archeológov sa podľa inštrukcií jedného z hľadačov pokladov vybrala do džungle. Na veľké prekvapenie všetkých našli čo hľadali. Konkrétne našli starovekú pyramídu postavenú kultúrou, ktorá zmizla pred približne tisíc rokmi. Vo vnútri stavby objavili množstvo kamenných sôch a pôsobivú architektúru. Všetky nájdené predmety, rovnako ako celý interiér pyramídy, pôsobili na archeológov veľmi honosne a s prihliadnutím na štandardy čias, kedy mesto ešte žilo, naozaj mohlo v okolitých kmeňoch vzbudzovať pocit obrovského bohatstva, moci a prítomnosti bohov.
Archeologické objavy a pomerne racionálne objasnenie legendy o Bielom meste však rozhodne neuspokojilo všetkých. Stále sa objavujú dobrodruhovia, ktorí tvrdia, že archeologický nález určite nie je mestom Cortésovej legendy. Nech je ako je, máme dôkaz, že v honduraskom dažďovom pralese žila prastará civilizácia, ktorá bola na svoju dobu veľmi vyspelá, no zmizla v prepadlisku dejín.