Vyberať môžeme zo širokej škály pestrých chutí a kombinácií medzinárodných kuchýň. Svetové gastronomické trendy, kde si luxus podáva ruku s ulicou, bohato zdobia už aj betónové exteriéry v našich končinách, no pokojne za nimi aj vycestujte a ochutnajte i z atmosféry!

Európska hamburgerová klasika

Nápad vložiť opečené mleté mäso medzi dve žemle a jesť ho za chôdze vznikol z ekonomickej nevyhnutnosti. Za ikonu amerického stravovania v šesťdesiatych rokoch ho však možno považovať len omylom. Jeho história smeruje do Európy a nijako prekvapivo do nemeckého Hamburgu. Odtiaľ až ku stredovekým kupcom, ktorí sa od Tatárov kočujúcich okolo Baltského mora naučili škriabať surové mäso a vyrábať z neho predchodcu dnešného tataráku. V súčasnosti zdobí nejednu „michellinskú“ v pouličnom poňatí. Predtým sacharidové pečivá a mäsá neznámeho pôvodu z masovej produkcie fastfoodových sietí sa nahradili 100%- nou kvalitou hovädzieho mäsa a domáce pečivo. Hipsterské pouličné pohostenia na kolesách (alias foodtruck-re) nám dnes môžu naservírovať namiesto ťažko stráviteľných zemiakových hranoliek, i napríklad batatovú, v rúre pečenú alternatívu. Vychutnať si tak môžeme nielen chutnú, ale aj zdravú hamburgerovú verziu.

Ostrá mexická kuchyňa

Hoci by sa mnohým z nás mohlo zdať, že mexická kuchyňa nás môže pohostiť len tacos, burritom alebo tortillami, opak je pravdou. Ochutnať môžeme z množstva produktov, ktoré veru nechýbajú na žiadnej väčšej streetfoodovej akcii. Okrem uvedených patrí k základným mexickým pokrmom aj tamale, ktoré je jednou z najstarších položiek kuchyne na tomto území. Tamales sú kukuričné placky plnené kuracím alebo bravčovým mäsom, ktoré sú zabalené do kukuričnej šupky. Tamales sa na záver celé povaria v pare.

Rozmanité indické chuťovky

Zahryznúť sa do indickej kuchyne znamená precítiť zmyselné množstvo farieb a vôní. Patrí medzi top gastronomické destinácie sveta predovšetkým pre svoje streetfoodové preferencie. Masala Dosa patrí medzi jedny z najgeniálnejších indických streetfoodových jedál. Ide o tenučkú placku, ktorú vytvoria z ryže či šošovice. Túto zmes šikovne vyklopia na rozpálenú platňu, kde sa za pár sekúnd objaví placka. Keď je hotová, dostanete do nej zmes zemiakov, korenín, prípadne byliniek a skvelé jedlo je na svete. Platí pri nej indické pravidlo pre autentické vychutnanie takmer všetkých pouličných indických špecialít.: „Nepoužívaj príbor, jedz rukami!“

 

Nočná gastronómia v juhovýchodnej Ázii

Kde to streetfoodom najviac žije? No predsa v mestách juhovýchodnej Ázie! Prvé miesto v svetovom kulinárskom rebríčku patrí thajskému Bangkoku, Singapuru prináleží druhá priečka a bronzová medaila pripadla malajzijskému ostrovu Penang.  Treba ale podčiarknuť, že ázijská gastronómia v uliciach tu žije predovšetkým v noci. Za súčasné najväčšie top trendy gastronomické orgazmy môžeme považovať thajské polievky, ktorých základom sú limetkové listy, rybacia omáčka, tom yum pasta, zázvor, čili papričky a v niektorých prípadoch kokosové mlieko. Hitom sú však aj rezance „pad thai“, ktoré sa považujú za národné jedlo. Sú z ryžovej múky a servírujú sa s tofu, s vajcom, kuracím alebo hovädzím mäsom, prípadne krevetami. Ku všetkým týmto nie málo štipľavými ázijským pokrmom netreba zabúdať pripojiť pivo, z ktorých najznámejšie značky sú Chang (slon) a Singha (lev). My, národ pivných fajnšmekrov, by sme ich možno pre ich špecifickú chuť nevedeli primerane oceniť, v tamojších horúčavách však padnú na úžitok.

 

Foto: Pexels, Pixabay