Sklenený kryštál spočíva na tehlovom podnoží Kaispeicher A („Nábrežné skladisko A“) vybudovanom v rokoch 1962-66 podľa projektu Wernera Kallmorgena. Tento objekt bol až do konca minulého storočia využívaný ako sklad kakaových bôbov (prezývaný tiež Kakaobunker).

Cena sa zvyšuje

Po nekonečných ťahaniciach samotné mesto prevzalo iniciatívu nad projektom. Po vypracovaní štúdie poskytlo polovicu predpokladaných nákladov a zostávajúcich 77 miliónov eur sa muselo získať zo súkromných zdrojov. Vtedajší starosta Ole von Beust prejavil želanie, aby sa filharmónia stala „novým kultúrnym majákom, žiariacim pre všetkých občanov“. Dokončenie stavby sa predpokladalo v roku 2010, čo sa neskôr ukázalo ako nerealistické. Náklady sa každým rokom navyšovali až na konečnú sumu 789 miliónov eur. Filharmónia bola dokončená 31. septembra 2016 a slávnostne otvorená koncertom 11. januára 2017.

Hotel aj byty

Nadstavba je od spodnej časti konštrukčne nezávislá. Do hornej časti sa prichádza po 82 metrov dlhom konvexne zakrivenom eskalátore, ktorým sa návštevníci dostanú až na strechu bývalého skladu. Tam sa nachádza verejne prístupná promenáda s výhľadom na historické mesto, prístav a rieky. V spodnej časti je 433 parkovacích miest. Súčasťou stavby je päťhviezdičkový hotel Westin a taktiež 45 luxusných bytov, ktorých cena sa vyšplhala až na 12 miliónov eur.

Hlavný priestor

Predstavuje ho 25 metrov vysoká hudobná sála pre 2100 divákov. O akustických vymoženostiach tohto priestoru by sa dalo napísať veľa samostatných článkov. Na starosť ho mal japonský majster Jasuhisa Tojota z tokijského ateliéru Nagata Acoustics. Steny sály sú obložené desaťtisícom samostatných sádrovláknitých dosiek, ktorých povrch bol opracovaný CNC frézou do jedinečného plastického vzoru pripomínajúceho morské lastúry. Na rozloženie týchto „lastúr“ v priestore bol na mieru vytvorený systém, ktorý algoritmicky vypočítal ideálne zasadenie každej jednej dosky do priestoru filharmónie. Vďaka tomuto sofistikovanému systému sa stáva Labská filharmónia jedným z akusticky najdokonalejších priestorov sveta.

Nová ikona

Strecha filharmónie má pripomínať rozbúrenú hladinu neďalekého Severného mora. Stáva sa z nej neprehliadnuteľná ikona druhého najväčšieho mesta Nemecka. Pozornosť neupúta iba zvonku, zaujme štruktúrou vnútorného členenia a dizajnom interiéru. „Chceli sme, aby ľuďom zostal kontakt s vodou a vetrom“ hovorí architekt Jan-Christoph Lindert. Dokazuje to aj samotné umiestnenie Labskej filharmónie, ktorú z troch strán obklopuje Labe a okolo ktorej každú chvíľu prechádzajú vyletné lode.

Orientačná stena

Aby zvládla aj záplavy, ktoré v Nemecku nie sú zriedkavým javom, je stavba umiestnená 8,5 metra nad bežnou hladinou rieky. Členená je pritom tak, aby voda nikdy nemohla dosiahnuť na to najdôležitejšie – dvojicu hudobných sál. Na prístavné okolie musela budova reagovať aj inak. Stavitelia potlačili sklenenú fasádu – rozhľahlú viac ako 16 tisíc štvorcových metrov – špeciálnymi bodmi, ktoré pomáhajú radarom lodí s orientáciou.

Až budete najbližšie v Hamburgu, viete, čo nové by ste nemali minúť.

 

Foto: Pexels