Článkov o tom, ako sa správne vyberá a nosí oblek, nájdete na internete habadej. Drvivá väčšina z nich vám povie pomerne správne, ako na to. Ale čitateľovi už neodpovedá na to, prečo by mal investovať do nového obleku alebo ho nosiť, keď nerobí prácu, kde sa formálne oblečenie vyžaduje. Takže si to teraz rozoberieme. Bez formálnych kecov, ale ako ľudia.

Pred viac ako dvomi rokmi skúmali psychológovia z Kalifornskej univerzity efekt, ktorý má nosenie obleku na ľudí. Séria experimentov mala za cieľ odhadnúť vzťah medzi oblečením a tým, ako ovplyvňuje naše vnímanie okolia. V prvom experimente museli účastníci, ktorí prišli v bežnom odeve, ohodnotiť formálnosť svojho oblečenia. Potom si urobili test, ktorý odhadoval, ako toto vnímanie spracovali. Druhý experiment bol rovnaký, ale účastníci prišli v oblekoch, resp. formálne oblečení. Po spracovaní testov výsledky ukázali, že v druhom prípade ľudia viac vnímali širší kontext a netrápili sa zbytočne rôznymi detailmi.

Odborne sa tomu hovorí, že účastníci boli adaptovanejší na abstraktné spracovanie informácií. Negatívna spätná väzba – napríklad posmech – im neznižovala sebavedomie, pretože muži v obleku sa na kritiku dokázali pozrieť z odstupu. Takže miesto hnevu nad tým, aký je ich kritik <osoba mdlého rozumu, esteticky nedostatočne vyspelá> sa zamysleli, či dotyčný nemá náhodou pravdu.

Takéto širšie vnímanie je dôležité v takmer všetkých oblastiach života. Menej sa rozčuľujete, ste ohľaduplnejší a je menej pravdepodobné, že budete konať impulzívne. A to sa necení len v práci, ale aj v rodine či širšom okolí. Výsledky štúdie najlepšie zhrnul doktor A. Rutchick, jeden z jej autorov: „Vďaka oblečeniu si formálneho odevu sa cítime silní, a to mení základné spôsoby, akými sa pozeráme na svet“.

Okrem toho, že v dobre padnúcom obleku vyzeráte ako sofistikovaný muž, a nie ako prerastené decko, má jeho nosenie aj ďalšie výhody. Mužský oblek vznikol postupným vývojom z vojenských uniforiem. Jeho nástup v 19. storočí bol pomerne náhly, ale rýchlo sa stal normou. Presadil ho jediný muž. Volal sa Beau Brummel a bol priateľom kráľa Juraja IV. Nový panovník nebol práve osobou, ku ktorej by hocikto prechovával rešpekt. Brummel ho preto presvedčil, aby sa začal obliekať tak, ako on sám. Miesto našuchorených volánov, ktoré boli v tom čase normou, si kráľ dal ušiť jednoduchý, ale perfektne padnúci oblek. Zmenil sa zo šaša na muža. Vzorom pre jeho oblek bola uniforma britských dôstojníkov, pretože tí boli v tom čase spájaní s odvahou, kultúrnou vyspeloťou a prvotriednym správaním. Poddaní nového kráľa automaticky tieto vlastnosti pripisovali aj jemu. A tento základ, toto jednoduché pravidlo, platí dodnes. Je úplne jedno, čím sa živíte, noblesa v šatníku svedčí každému mužovi. Od manažéra po robotníka.

Ešte si povieme niečo z praktickej stránky. Ráno sa nemusíte rozhodovať, čo si oblečiete. Nečaká vás teda žiadny stres a ušetrený čas odporúčame investovať do pokojných raňajok. Navyše vám postačí menšia skriňa, takže získate viac miesta napríklad pre výstroj do lesov. A ak si dáte oblek ušiť, či upraviť na mieru, získate najpohodlnejší odev, aký si len dokážete predstaviť.