Kolagén je pre mužov jedna z kľúčových látok už v mladosti, najmä ak aktívne športujú. Vtedy im tento proteín pomáha regenerovať svaly po cvičení, ale prospieva aj tráveniu.

S pribúdajúcimi rokmi množstvo kolagénu v tele klesá. Telo si ho nevie vyrobiť samo a pokiaľ ho nedostáva z externého zdroja, stráca sa pružnosť kože aj svalov, kĺby sa už nehýbu tak ľahko a hladko. Dôsledky úbytku kolagénu sa prejavujú bolesťami rôznych častí tela, mužov trápi predovšetkým bolesť kolien, bolesť krížov a bolesť kĺbov.

 

Prírodný kolagén

Kolagén je bielkovina, ktorá vypĺňa všetky priestory medzi bunkami a funguje v podstate ako elastické lepidlo. Pochopiteľne, keď je niekde lepidla málo, začnú vznikať problémy.

Vedci sa desaťročia snažili nájsť ideálny prírodný zdroj kolagénu, ktorý by po všetkých stránkach dokonale nahrádzal ubúdajúci ľudský kolagén. Získavali ho rôznymi spôsobmi, napríklad extrahovaním z hovädzej kože. Táto metóda však spôsobovala poškodenie kolagénu, nebol teda biologicky aktívny a nesprával sa tak, ako „živý“ kolagén. Využíva sa na niektoré kozmetické aplikácie, ale nenahrádza ubúdajúci kolagén v medzibunkových priestoroch.

Zmena nastala takmer pred 50 rokmi, keď vedci extrahovali kolagén z kostí morských rýb. Podarilo sa im to metódou, ktorej sa hovorí hydrolyzácia. Kolagén ostal nepoškodený, teda biologicky aktívny. Je takmer identický ako kolagén v telách cicavcov. Ak sa do ľudského tela dostane perorálne (vypije sa) alebo injekčne, dokonale suplementuje ľudský kolagén.

„Odporúčam pravidelne užívať bioaktívny kolagén v tekutej forme. Naše výskumy dokázali, že najúčinnejší je, ak sa užíva večer. Vďaka tomu, že sa dá piť, sa ho do organizmu vstrebe najväčšie množstvo a peptidy kolagénu sa dostanú všade tam, kde ich telo potrebuje,“ vysvetlila Katarína Demetriou z farmaceuticko-kozmetickej spoločnosti Pharma MKL.

Žiaľ, konzumácia morských rýb nezabezpečí telu dostatok prírodného kolagénu, pretože ten sa nachádza najmä v častiach, ktoré neje ani ten najtvrdší chlap – v kostiach, chrupavkách, v šupinách a v plutvách… Kolagén v strave je fajn, ale nikdy ho z nej do tela nedostaneme v takom množstve, kvalite a v stave, v akom je potrebný.

 

Kolagén nepomáha mužom len s bolesťou

Desiatky výskumov a štúdií potvrdili, že účinky perorálnej suplementácie kolagénu sa prejavia už v priebehu niekoľkých dní až týždňov, ak sa užíva pravidelne. Kolagén pritom pôsobí zvnútra smerom von.

Z prírodného kolagénu na pitie majú prospech mužské svaly, ktoré sa vďaka tejto bielkovine dobre a rýchlo regenerujú (dôležité pri tréningoch) a okrem toho sa zvyšuje svalová hmota. To je žiaduce nielen pre aktívnych či rekreačných športovcov, ale aj pre starších pánov, ktorým svalová hmota ubúda.

Dostatok kolagénu zmierňuje bolesti kĺbov, krížov a kolien a pomáha zlepšovať ich hybnosť. Prírodný kolagén pôsobí aj na pružnosť kože, ktorá je u mužov nižšia ako u žien. Zvnútra zas pomáha udržiavať dobrú pružnosť tepien, takže prispieva k prevencii častého mužského problému – infarktu a srdcovo-cievnym ochoreniam.

 

Mýty o kolagéne

Kolagén sa v našich predstavách spája najmä so ženami, ktoré chcú dobre vyzerať a bojujú proti plynutiu času. V skutočnosti je kolagén nesmierne dôležitý pre každého aktívneho človeka po tridsiatke.

To, či má kolagénu dostatok alebo nie, sa prejavuje na stave jeho pokožky, vlasov, kĺbov aj svalov.

Kolagén zo stravy s pribúdajúcimi rokmi človeku nestačí. Z potravín totiž človek dokáže prijať približne len 1 % látok, ktoré pomáhajú organizmu tvoriť vlastný kolagén. Po tridsiatke pritom klesá jeho produkcia takmer o polovicu. Potreba kolagénu však ostáva vysoká.

Ďalším mýtom je predstava, že telo zásobíme kolagénom vtedy, keď si doprajeme silný hovädzí vývar alebo huspeninu. Molekula tohto kolagénu je však príliš veľká na to, aby sa cez črevo vstrebala do organizmu. A tak iba prejde tráviacim traktom bez toho, aby urobila očakávanú dobrú službu.

Preto má najlepší kolagén na trhu formu peptidov a dá sa piť. Vtedy sa cez tenké črevo vstrebáva do krvného obehu a krvou sa kolagénové peptidy distribuujú ďalej do tela vrátane kože. Celý proces urýchľuje dostatok vitamínu C.