Témou bolo riziko mŕtvice a infarktu, ktoré malo byť striedmou konzumáciou znižované, lenže nové výsledky štúdie dokonca hovoria presný opak – o jeho 15 percentom zvýšení. Bezpečným množstvom pre našu obehovú sústavu malo byť jedno pivo či dva deci vína denne, ktoré už pravdepodobne neplatia. Autori sledovali 160 tisíc Číňanov, úplných abstinentov a potom sporadických konzumentov alkoholu. Štúdia vyhodnotila abstinentov ako ľudí s najnižším rizikom mŕtvice, ale zvýšených pätnásť percent rizika dosiahli práve tí, ktorí sa občas pozreli na svet cez pohárik.
„ Striedma konzumácia alkoholu nechráni pred mŕtvicou. A striedma konzumácia alkoholu zvyšuje riziko mŕtvice,“ uviedol oxfordský profesor Zhengming Chen pre denník The Telegraph.
Foto: pixabay.com
Mohlo by vás zaujať:
Likéry nepoznajú žiadne hranice
Tajná zbraň britského kolonializmu