Kulinárska anketa The World’s 50 Best Restaurants je už od roku 2002 právom považovaná za tú najprestížnejšiu. Do tohto rebríčka sa dostali najnovšie aj talianski kuchári z podniku LIDO 84. Držitelia michelinskej hviezdy vedia, ako podať známe talianske špeciality aj trochu inak, ale okúzlia vás aj jednoduchými receptmi s dokonalými ingredienciami a tradície oživujúcou prípravou.
Bývalé kúpalisko
Benátsko je jeden z najnavštevovanejších krajov v Taliansku a prekrásne pobrežie jazera Lago di Garda neďaleko mesta Verona vás uchváti možno viac než turistami preplnené Benátky. Práve na jednom z brehov tohto sladkovodného raja nájdete aj ocenenú reštauráciu, ktorú vedú bratia Giancarlo a Riccardo Camanini. V podniku vládne rodinná atmosféra (bez typického kriklúnskeho temperamentu) a uchváti vás už vtedy, keď tam vojdete. Budova reštaurácie akoby k tomuto miestu odjakživa patrila. „S bratom sme našli staré lido, teda kúpalisko, ktoré vlastnila po generáciách staršia dáma a jej rodina. Nechali sme mu pôvodný názov LIDO 84, vizáž sme jemne zmenili, no nechali sme mu pôvodný šarm v štýle art deco zo 60. rokov minulého storočia, inšpirovaný prácou herca Riccarda Felliniho,“ píše na svojej webstránke Riccardo Camanini.
Tradičné a inovátorské
Šéfkuchár Riccardo sa učil od najlepších kulinárskych expertov v Taliansku i Francúzsku a so svojím tímom vytvára jedlá, ktoré sú chuťovým zážitkom, ale i umeleckým kreatívnym vzorom pre všetkých gastronomických aranžérov. „Všetky jedlá, ktoré podávame, musia prejavovať rešpekt k ingredienciám a ľuďom, ktorí ich vyrobili či vypestovali. Rešpektujem všetky kulinárske produkty, techniky a krásne tajomno, ktoré môžete nájsť na každučkom kúsku taniera,“ povedal Riccardo.
Slávny zvierací mechúr
Jeho kuchyňa sa okrem získania prestížnych ocenení preslávila i originálnou prípravou jedál. Tradičné cestoviny cacio e pepe varia v mechúre prasaťa. Áno, čítate správne. Práve varenie týchto cestovín obletelo svet aj vďaka sociálnym sieťam. „Čítal som o starej rímskej technike využitia živočíšnych orgánov ako o akýchsi kontajneroch na varenie. Skúšal som veľa kombinácií jedál a cacio e pepe má dostatok syra a omáčky, aby spravili cestoviny dostatočne mäkké. Trvalo mi ale veľmi dlho, kým som toto jedlo dokázal zdokonaliť,“ vysvetlil Riccardo. Tieto úžasné cestoviny si môžete v podniku dopriať za 15 eur a klasické viacchodové menu vás vyjde 80 eur.
Výborné sú aj rybacie špeciality, ktoré sú čerstvo vylovené z jazera. K tomu si ale nezabudnite dať kvalitný mok. Podnik ponúka 80 druhov miestneho vína a môžete si ho dopriať v rozmedzí od 25 do 70 eur. Ale pozor! Reštaurácia príliš nefandí sólistom. Väčšinu jedál a nápojov si musíte objednať v minimálnom počte dvoch kusov. Oživenie starých metód varenia na území Talianska prinieslo podniku dvoch zanietených bratov ocenenia z celého sveta. Reštaurácia LIDO 84 vytvára aj s celým okolím jazera Lago di Garda unikátny genius loci. Aj preto ostane výnimočnou súčasťou talianskej kulinárskej školy.
Ešte na niečo malé máte chuť?:
Umenie na tanieri: Aj na detailoch záleží
Európska jednotka v gastronómii
Unikátne Globo: Pripravte sa na gastronomický zážitok