Ako uvádza článok publikovaný aj na msn.com, podľa výskumu pomáha práve toto zvládnuteľné množstvo znižovať cholesterol a pomáha telu bojovať proti srdcových ochoreniam. „Zdá sa, že staré príslovie o jablku denne bolo takmer správne,“ uviedla profesorka Julie Lovegroveová, riaditeľka oddelenia ľudskej výživy z anglickej University of Reading.
Jablká sú bohaté na vlákninu a zlúčeniny nazývané polyfenoly, ktoré pomáhajú znižovať množstvo LDL cholesterolu, známeho aj ako „zlý cholesterol“. Tím vedcov použil jablká odrodu Renetta Canada zo severu Talianska. Tá je bohatá na určitý typ polyfenolovej zlúčeniny nazývanej proantokyanidíny. Na porovnanie sa použila jablková šťava. Kým nápoj mal podobné množstvo kalórií a cukru, jablká mali významne vyššie podiely vlákniny – 8,5 g v porovnaní s 0,5 g -, zatiaľ čo celkový obsah polyfenolu bol 990 mg namiesto 2,5 mg.
„Dve celé jablká, skôr ako nápoj z jablčnej šťavy s porovnateľným obsahom cukru a kalórií, mali významný vplyv na ukazovatele zdravia srdca účastníkov,“ povedala prof. Lovegroveová. Jej kolega Thanasis Koutsos uviedol: „Zatiaľ nevieme, či vláknina nachádzajúca sa v jablkách alebo polyfenol, ktorý je v podstatne vyššej koncentrácii v jablkách, ktoré sme použili, je zodpovedný za zistené výsledky. Tak či onak, teraz aspoň viete, čo si dať pod zub na desiatu aj olovrant.
Viac zdraviu prospešných článkov:
Semenníky pod lupou: Muži, nepodceňujte neobvyklé príznaky
Bolesť na rakete: Ak ju podceníte, riskujete problémy
Fajčíte a mávate psychické problémy? Tak by ste mali vedieť…
Chceli by ste starnúť pomalšie?