Podnik s názvom Restaurant Frantzén v srdci Štokholmu vás dostane vyšperkovaným dizajnom jedál a chuťovými kombináciami z najdrahších a najkvalitnejších surovín sveta.
Prestížny portál
Opinionated About Dining vyhodnotil sto najlepších reštaurácií v Európe. Hlavné mesto Švédska sa môže radovať, pretože ich Restaurant Frantzén zabodoval naplno v obrovskej konkurencii zo Švajčiarska, Talianska či Španielska. Niet divu, veď ide o jedinú reštauráciu vo Švédsku, ktorá sa môže pýšiť tromi michelinskými hviezdami.
Škandinávska perla
Frantzén je skutočnou ozdobou a lákadlom historického centra Štokholmu. Reštaurácia mala už dávnejšie povesť špičkového gastronomického podniku. Pred dvoma rokmi znova otvorila po 14 mesačnej prestávke a jej prívlastok nová a lepšia je podľa kritikov i návštevníkov presný. „Frantzén je príťažlivá reštaurácia. Všetky jedlá si bez výnimky udržujú vysoký štandard spolu s výnimočnými ingredienciami a špičkovou prezentáciou. Určite si zaslúži všetky doterajšie ocenenia,“ píše reštauračný kritik Andy Hayler na svojom blogu.
Srdciar a profesionál
Vysoký štandard v reštaurácii drží, samozrejme, šéfkuchár a zároveň majiteľ reštaurácie Björn Frantzén. „Mojím snom bolo otvoriť reštauráciu, kde by ste sa cítili ako hostia v mojom vlastnom byte. Chcem, aby degustácia bola pre mojich hostí zážitkom a zábavou,“ povedal šéfkuchár pre portál finedininglovers. com. Björn svoju kuchyňu s úsmevom označuje ako severskú s prímesou japonských receptov a francúzskych kulinárskych techník.
Špecialitou šéfkuchára sú napríklad mušle s tokijskou solenou kvakou a fermentovanou vínnou zálievkou. Jedlo je naaranžované v tvare ruže, výnimočne vyzerá, ale aj chutí. Rovnako aj grilované prsia z jeleňa s červenými pomarančmi, foie gras maslom a dvojfarebným korením. V kuchyni cítiť aj vplyv svetoznámych francúzskych kuchárov Raymonda Blanca i Alaina Pasarda, u ktorých sa Björn zaúčal. Odniesol si od nich lásku k prírode a znalosti o rôznorodej chuti netradičného ovocia a najmä zeleniny.
Japonské umenie
Srdcovou záležitosťou kuchárov je ale takzvané japonské Kaiseki menu. Viacero misiek plných ryže, surového marinovaného lososa a podobne je v reštaurácii Frantzén dovedené k dokonalosti. Za kvalitu sa ale, samozrejme, platí. Niekoľkochodové denné menu, ktoré je rovnaké na obed i na večeru, vás bude stáť v prepočte až 328 eur. Ľudia sú však za to naozaj ochotní zaplatiť, o čom svedčí obrovský počet rezervácií najmä vo večerných hodinách.
Restaurant Frantzén je dôkazom toho, že príprava jedla môže byť životným zážitkom i umením zároveň. Síce návšteva tejto reštaurácie vás vyjde podobne ako priemerná týždňová dovolenka v zahraničí, určite ponúka to najlepšie z kulinárskeho sveta.
TOP 10 najlepších európskych reštaurácii podľa portálu OAD:
1. Restaurant Frantzén – Švédsko
2. Schloss Schauenstein – Švajčiarsko
3. Asador Etxebarri – Španielsko
4. Restaurant Quique Dacosta – Španielsko
5. Daniel Berlin – Švédsko
6. Le Calandre – Taliansko
7. L’Arpège – Francúzsko
8. La Marine – Francúzsko
9. Noma 2.0 – Dánsko
10. Lido 84 – Taliansko
Máte chuť na špeciality?
Keď je Toskánsko šéfkuchárovou vášňou
Unikátne Globo: Pripravte sa na gastronomický zážitok
Poctu Amazonke dostanete priamo na tanieri