Trend remeselnej výroby, autentickosti, čistoty a rustikálnosti silnie každý rok. Doteraz bol cítiť najmä od malých pivovarníkov, s ktorými sa za posledné roky roztrhlo vrece. Trend však úraduje aj v iných druhoch alkoholu. Najnovšie zasiahol rum.
Fanúšikovia rumov považujú melasu za jednu zo základných surovín ich obľúbeného nápoja. Hmota, ktorá vzniká po vycukrovaní cukrovej trstiny, dodáva rumu veľké množstvo chutí, vôní a charakteristík. Avšak v duchu trendu používať len tie najtradičnejšie a pôvodné suroviny, sa už neteší takej popularite. Predsa len ide o sekundárny produkt pri výrobe cukru a tí najzapálenejší sa môžu ohradiť, že to najlepšie z cukrovej trstiny skončí v sladidle a nie v ich obľúbenom nápoji. Preto sa stále väčšej popularite tešia rumy, ktoré sú vyrábané priamo z cukrovej trstiny.
Vzácna trstina? Rozhodne!
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Story of my life 😆😆#mohito #rum
Príspevok, ktorý zdieľa Leah Mary Melkowski (@leah_melk),
Páliť rum priamo zo šťavy cukrovej trstiny je romantická dokonalosť. Tieto rumy nie sú produkované tak masovo, zväčša pochádzajú z destilérok, ktoré používajú tradičné postupy. Navyše sú všetky suroviny v rume naozaj eko a bio. Dokonca sa mnohé značky chvália tým, že používajú vzácne druhy cukrových trstín, ktoré dodávajú nápoju vo finále autentickú a originálnu chuť. „Je to pôvodný rum z minulosti. Skutočný návrat ku koreňom. Ak chcete poznať, ako chutil rum pred dvesto rokmi, rozhodne siahnite po takom, ktorý je vyrobený priamo zo šťavy cukrovej trstiny,“ neskrývajú nadšenie poprední svetoví barmani a milovníci rumu.
Sú výraznejšie
Rum z čistej šťavy z cukrovej trstiny je viac sofistikovaný. Čo sa týka chutí a charakteru, melasa podľa „fajnšmekrov“ nie je taká komplexná. Mnohí stále častejšie pripomínajú, že v prípade cukrovej trstiny je dôležitý prívlastok prvotná surovina. Rumy z čerstvej šťavy sú viac ohnivé, korenisté a ich farba je viac do červena. Ak by ste sa rozhodli pátrať po skutočných bio rumoch, našli by ste dokonca také značky, ktoré na etikete uvádzajú, v akej dedine v Karibiku boli pálené, aký druh cukrovej trstiny sa použil a či bol rum fermentovaný divými kvasinkami. Takáto fľaša je doslova poklad!
Aby vás nešokoval
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Príspevok, ktorý zdieľa Billy Bones (@billybonespiratebooty),
Dajte si však pozor! Pri poctivých tradičných rumoch z trstinového džúsu, vyrobených tými najtradičnejšími metódami, môžete naraziť na zásadný problém. Podobne ako pri mezcale, ktorý je pálený z konkrétnych druhov agáve vo vyhĺbených jamách vo veľmi malých množstvách, je chuť skutočne definíciou slovíčka raw, teda naozaj drsná. Áno, je pôvodná, autentická, tradičná, ale treba myslieť na to, že svet gastronómie sa rúti dopredu poriadne veľkou rýchlosťou, čoho výsledkom je stále značnejšie prispôsobovanie chutí spotrebiteľom. Rozdiel medzi rumom, ktorý si bežne doprajete, a poctivým rumom z trstinového džúsu môže byť taký zásadný, akoby ste porovnávali ananásový fresh a chemické riedidlo. Drsné prirovnanie, no aj napriek tomu tradičné rumy nachádzajú stále viac fanúšikov.
Presne podľa vašej chuti
Nebojte sa objavovať, iba tak si doprajete vždy to čo vám chutí najviac. Pátrajte po rumoch, ktoré sú zo šťavy cukrovej trstiny, nie z melasy. Perfektnou voľbou sú blendy týchto rumov. Vo fľaši tak nájdete bohatšiu paletu chutí, ktorá váš zážitok s rumom posunie na novú úroveň.
Mohlo by vás zaujímať:
Koňak do zbierky?!