Napadlo vám, že by ste chceli generáciám po vás niečo zanechať? Nemusí to nutne znamenať robiť veľké, revolučné veci. Niekedy stačí menšia či väčšia investícia. Vybrať môžete napríklad koňak. Vaše vnúčatá či pravnúčatá budú na vás spomínať v tom najlepšom.
Láska k alkoholu nemusí nutne viesť k rozvrátenej rodine, dlhom a nechcenému pobytu v liečebni. Práve naopak! Môže vám vytvoriť finančnú rezervu, motivovať k lepším výkonom v práci či dať dôvod cestovať. Kvalitný alkohol sa totiž nepije ako voda. Vychutnáva sa a preciťuje. Vyšší level je zberateľstvo. A práve tento koníček môže byť cestou do vyšších kruhov.

Koňak a jeho chuť

koňak

foto: www.pxhere.com

Dôvodov, prečo niekto míňa šialené peniaze za alkohol, je neúrekom. Najčastejšie sa opakujú tri. Dokonalá chuť, investícia a jedinečný pocit z obrovskej súkromnej zbierky luxusných fliaš s ešte luxusnejším obsahom. Koňak je na tieto účely priam ideálny.
Možno sa pýtate, ako môže niekoho presvedčiť na zberateľskú kúpu chuť. Veď fľaša musí zostať zatvorená a o tónoch, ktoré by sa vám rozlievali po jazyku, si môžeme maximálne prečítať na etikete. Omyl! Koňak vekom svoju chuť mení. Začína na ľahkých ovocných, zväčša citrusových a kvetinových chutiach a vekom prechádza do tónov sliviek, čokolády, karamelu, ba dokonca až tabaku. Pre istú skupinu zberateľov je práve chuťový vývoj vášňou, ktorú pri svojich kúskoch pedantne sledujú. Fľašu kúpia, doprajú si degustačnú vzorku, ideálne pri významnej udalosti, a odložia ju, aby sa k nej vrátili o niekoľko rokov a porovnali svoje zážitky. Je pravdou, že na takýto prístup, obzvlášť pri koňakoch, musíte mať naozaj vycibrené chuťové poháriky s perfektnou pamäťou.

Vo veľkom?

Rozhodnúť sa pre investičný koňak si žiada dobre sa vyznať. To, že vám niekto ponúkne limitovaný blend, ktorého sa vydalo pár tisíc fliaš, povedzme pri príležitosti výročia, ešte neznamená, že ste rozbili jackpot. Prirodzene, cena bude vyššia než koňaku z bežnej produkcie, no skutočná hodnota investičných zbierok sa zvyšuje myšlienkou na pozadí. Zväčša ide o kolekcie. Zberateľ ju môže vytvoriť z fliaš, ktoré v sebe skrývajú každé jedno vinobranie od roku 1800 po rok 1900. Ešte cennejšia kolekcia môže byť vyskladaná z rôznych značiek koňaku, avšak ich spoločný menovateľ musí byť vinobranie z toho istého roku. Takáto zbierka je skutočné cenná, nakoľko je zároveň akousi archívnou vzorkou, ktorá dokáže dokonale charakterizovať daný ročník.

Stačí aj zopár

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

#triplette #cognac #frapin #cognacfrapin #finechampagne

Príspevok, ktorý zdieľa Tony Pasquier (@tredigaffi),

Zbierky však majú zásadnú nevýhodu. Musia byť naozaj rozsiahle, a to môže byť problém. Predsa len, budovať miliónovú kolekciu a popri nej investovať desaťtisíce do výstavných reprezentatívnych priestorov s ideálnymi podmienkami na skladovanie, je zábava pre vyvolených. Cestou preto môže byť výber správnych ročníkov, konkrétnych značiek či štýl fliaš. V takýchto prípadoch viete rozumne investovať aj jednotlivo a vaše peniaze sa budú zhodnocovať.
S prihliadnutím na vek zbierok je koňak menej riskantný ako víno. To vyžaduje starostlivé pedantné uskladnenie, koňak je odolnejší. Preto sa nemusíte báť kupovať fľaše ani napríklad z 50. rokov 19. storočia. Môže sa zdať, že tieto ročníky vám už skutočne otrasú financiami, no v skutočnosti zberateľský koňak z roku 1811 kúpite za približne 1900 eur, z roku 1830 za 1600 eur. Prirodzene, investovať môžete aj omnoho viac. V roku 2011 predala londýnska spoločnosť Antique Wine Company koňak Château d’Yquem z roku 1811 za neuveriteľných takmer 84-tisíc eur. Odborníci nováčikom radia, aby začali opatrne. Spokojne môžete kúpiť koňak aj zo začiatku 20. storočia. Vyberajte značku s dobrou povesťou a tradíciou, nemusíte nevyhnutne hľadať to najznámejšie či najdrahšie. Na zhodnotenie investície vplýva množstvo faktorov, teda byť konzervatívny neznamená nutne nižší nárast ceny. Majte však na pamäti, že ide o dlhodobú investíciu. Koňak, ktorý dnes kúpite, môže nadobudnúť zaujímavú hodnotu až v ére vašich vnúčat, pokojne aj oveľa neskôr.

Skôr menšie značky

Ďalšou užitočnou radou odborníkov je obzrieť sa pri výbere investičného koňaku po menších, nie až takých známych značkách. Dôvodom je, že pri veľkoobjemových produkciách vznikajú pri zrení odchýlky v chuti. Malé značky sú v tomto smere konštantnejšie a držia si tak úroveň kvality. Medzi menšie značky, ktoré sa najčastejšie objavujú na aukciách, patria napríklad A.E. Dor, Hine, Ragnaud Sabourin, Delamain, Croizet, Lheraud, Monnier alebo Gourmel.

Ide aj o umenie

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

dinner with LOUIS XIII #louis13 #cognac #newyork

Príspevok, ktorý zdieľa reboot (@nomad_116610),

Načrtli sme, že pri výbere kúskov do zbierky môžete prihliadať aj na fľašu. Tá je v prípade koňakov často takmer taká dôležitá ako samotný alkohol. Ako príklad môžeme uviesť najdrahší koňak vôbec – Henri IV Dudognon Heritage Cognac Grande Champagne, ktorého cena sa pohybuje okolo dvoch miliónov eur. Krištáľová fľaša zdobená 24-karátovým zlatom, platinou a 6500 certifikovanými diamantmi, má poriadne vysokú hodnotu aj preto, že je považovaná za jednu z najkrajších koňakových fliaš vôbec. Nie je však podmienkou, že fľaša musí byť starobylá. Hardy predstavil limitovanú edíciu 4000 fliaš Le Printemps, pre ktoré bol inšpiráciou moderný flakón. Ladné línie pôsobia veľmi súčasne až nadčasovo. Je však pravdou, že fľaša z tejto edície stojí len okolo 9000 eur. V modernom luxusnom dekantéri sa skrýva blend koňakov Grande Champagne z 20. rokov 20. storočia.

Mohlo by vás zaujímať:
Metaxa dáva kokteilom nový rozmer