Už v roku 2020 nebudú asi obyvatelia preľudneného mesta Čcheng-tu môcť v noci vidieť hviezdy. Na ich oblohe totiž pravdepodobne pribudne umelý mesiac.

Číňania a nový Mesiac

Ak sa dostane na obežnú dráhu dokáže osvetliť plochu vo veľkosti viac ako 80 kilometrov a bude osemkrát svetelnejší než samotný Mesiac. Rusi niečo podobné už skúšali pred dvadsiatimi rokmi, keď chceli osvetliť značná časť sibírskych miest. No projekt sa nevydaril. Zrkadlo sa malo roztvoriť na nákladnej lodi Progress, ale po dvoch pokusoch od tohto projektu ustúpili.

Čínsky zámer je terčom kritikov ochrany zvierat, ktorým stála žiara má ohrozovať prirodzené podmienky. Projekt kritizuje aj britský astronóm John Barentine. „Prevádzka satelitu by zvýšila množstvo svetelného smogu až 47-násobne. To by spôsobilo problémy nielen ľuďom ale aj zvieratám,“povedal Barentine pre Daily Telegraph.

Šetrenie peňazí

Čínania však majú protiargumenty. Týkajú sa samozrejme peňazí. „Použitím umelého mesiaca na tejto ploche, môžeme ušetriť za elektrinu až 1,2 miliárd juanov (približne 155 miliárd eur),“ povedal pre serve China Daily Wu Čhung-feng, predseda súkromného výskumného ústavu. Projekt by sa mal stať realitou už o dva roky, na jeho výsledok sme zvedaví.

Titulná foto: @RTnews

Mohlo by vás zaujímať:

Misia TESS objavuje cudzie svety