Antieverest? Prekliaty vrch uprostred neprístupnej vegetácie? Hkakabo Razi (5881 m) je pravdepodobne najvyššia hora v Juhovýchodnej Ázii (aj napriek viacerým výskumom existuje domnienka, že neďaleký vrch Gamlang Razi môže byť vyšší). Jeho presného zmerania sme sa dočkali len pred štyrmi rokmi!

Výstup museli odložiť

Tento rok v auguste chcela na vrchol vystúpiť expedícia miestnych horolezcov. Pre mnohé problémy však výstup odložila. „Museli sme augustový výstup odložiť, ale tento rok na vrchol ešte plánujeme ísť. Hkakabo Razi ponúka aj pre najskúsenejších horolezcov sveta množstvo nástrah tak naša príprava musí byť dokonalá. Pre mňa je prvoradé aby sme sa všetci vrátili živý a zdraví.“ povedal šéf trojčlennej expedície Zaw Zin Khaing. Traja horolezci trénovali na výstup v Nepále.

Dominantný vrch nájdete v rovnomennom národnom parku na hranici s Indiou a Čínou. Mnohí ľudia o ňom vravia ako o zakliatej hore.

Hkakabo Razi je rešpekt a drina

Je totiž až neuveriteľné, že do roku 1996 tento kopec nikto nedokázal pokoriť. Až vtedy ju zdolal nesmrteľný Japonec Takashi Ozaki, čo ho skoro stálo život. Do základného tábora mu spolu s Nyima Gyaltsenom celý trek trval štyri týždne a na vrchol sa dostal absolútne vyčerpaný. Pritom dva týždne trvá len prechod neprístupnou džungľou s nesmiernou vlhkosťou a množstvom prekážok, kým sa dostanete pod úpätie hory.

Cestu k hore lemuje ťažko priestupná džungľa. Foto:WCS Myanmar

Od výstupu v deväťdesiatych rokoch sa na vrchol podarilo vyjsť už len jedinej expedícii v roku 2014, tvorenej čisto len z miestnych horolezcov. No slávny výstup sa neobišiel bez tragédie. Pri zostupe sa z expedície nadobro stratili dvaja horolezci a počas pátracej akcie ešte k tomu havarovala aj samotná záchranárska helikoptéra. Posádka prežila, no dvoch mjanmarských horolezcov nenašli.

Niet cesty späť

Ak chcete zistiť, čo všetko musíte obetovať a zažiť pri zdolávaní brutálne náročnej cesty na úpätie tejto hory, stačí si pozrieť štyri roky starý dokument z dielne National Geographic. Krvavé praskajúce otlaky na nohách niektorých horolezcov vás ešte dlho budú strašiť v spánku. Expedícia sa síce kvôli nedostatku vody a jedla „tesne“ pred vrcholom otočila, no technológiou GPS dokázala pozbierať cenné dáta s výškou hrebeňa i celého vrchu Hkakabo Razi. Takmer na vrchol vyviezli digitálne zrkadlovky, drona i rôzne podporné statívy.

Viac o tajomnej hore sa dočítate v septembrovom čísle magazínu BREAK.

Titulné foto: National Geographic

Mohlo by vás zaujímať:

Michal Gabriž lezie najčistejším štýlom