Za polárnym kruhom neďaleko nórskeho fjordu Holandsfjorden nájdete okrem nádhernej prírody čoskoro dokončený hotel Svart. Dostal meno po neďalekom ľadovci Svartisen. Hotel postavia z dreva, bude mať tvar kruhu a štýl korešpondujúci s ľudovou architektúrou.

Hotel Svart je architektonický skvost

Tento už takmer dokončený hotelový skvost navrhol Nórsky architektonický ateliér Snøhetta spoločne s organizáciou Arctic Adventures of Norway. Hotel má mať minimálnu ekologickú stopu a bude nízkoenergetický a šetrný k prírode.

Hotel Svart je šetrný k prírode. Foto: snohetta.com

Kruhový tvar stavby má pre návštevníkov hotela prekvapenie. Bude ponúkať unikátny 360-stupňový pohľad na okoliú prírodu a ľadovec . budete sa cítiť ako v kine , len namiesto plátna uvidíte napríklad jedinečnú Auroru borealis. Hotel pôsobí z diaľky ako by sa nadnášal nad vodnou hladinou. Stavbu totiž podopierajú obrovské nosné piliere. Konštrukcia má odolávať aj poveternostným vplyvom.

Šetrí ako nič na svete

Technologickým zázrakom je ale energetická výnimočnosť hotela. Bude vyrábať totiž vlastnú elektrinu, dokonca viac, než sám spotrebuje. Aj preto je to prvý powerhouse hotel na svete. Je totiž takzvane „energeticky pozitívny“.

Navyše spomínaný kruhovitý dizajn bude optimalizovať zber slnečnej energie, ktorá bude napájať hotel. V zime hotel napája termálna energia a v lete , kedy  tu slnko nezapadá celý polrok za obzor budú solárne panely pripevnené na streche zachytávať slnečné žiarenie, ktoré sa premení na tepelnú energiu.

Titulné foto: snohetta.com