Texas, Utah, Montana, Wyoming, Colorado či oblasť Great Basin. Tu všade nájdete živé odkazy na históriu Ameriky – kovbojov. Poznajú ale vôbec ľudia ich tvrdú prácu a život? Obdobie divokého západu mnohokrát glorifikovali filmoví tvorcovia na striebornom plátne. A naša predstava o nich je teraz značne skreslená. Nie sú to ale pištoľníci, alkoholici a ani nebijú ženy.

Americkí kovboji sa nezastavia

Ich „kanceláriou“ sú hlboké kaňony, pieskovcové stĺpy a vysokohorská púšť, kde vidíte, ako sa preháňajú aj divoké mustangy. Pasú dobytok, chytajú ho, značkujú, chránia a spávajú v jeho blízkosti. No myslíte si, že ich práca je len o príjemnom jazdení po pláňach a naháňaní dobytka? Ale kdeže!

Málokto vie, že zamestnanie pracovníka na ranči patrí dokonca medzi desať najnebezpečnejších povolaní na svete. Kastrácia, chytanie a značkovanie býkov nie je žiadna zábava. Stačí, ak padnete pri naháňaní stáda z koňa a tony živého mäsa vás udupú alebo vás prebodne býk svojimi mohutnými rohami.

Týždne v sedle

Kovboj sedí v sedle celý deň a má na starosti niekedy až desaťtisícové stádo kráv. Musí prebehávať obrovské vzdialenosti z pastviny na pastvinu. Napríklad vo východnom Oregone, krajine zvanej Owyhee, posiatej množstvom kaňonov, nie je vôbec jednoduché sa živiť ako kovboj.

„Ženieme dobytok až do výšky 2600 metrov nad morom. Už som tu zažil od mrazu praskajúce kmene stromov, a to bol jún,“ prezradil pre anglický portál BBC kovboj Nick. Jeho kamaráta dokonca tieto nehostinné podmienky stáli aj život. Pre neho je to však živobytie a riziko smrti považuje za bežné. „Sám bojujem s rakovinou kože, horské slnko je tu veľmi blízko,“ dodal Nick.

Steer wrestling je vysokou školou kovboja. Foto: Shutterstock.

Nemyslite si však, že táto práca je len pre tvrdých chlapov. Nie je výnimkou, že v v blízkosti ranča uvidíte na koni jazdiť aj ženy. Podobne ako muži, aj ony začínajú už v mladom veku. Portál American cowboy predstavil napríklad aj trinásťročné sestry Taylerové, ktoré na ranči v texaskom Andersone dokazujú zručnosť tvrdých kovbojov.

Ohrozenie tradície

V modernom svete sa zamestnanie kovbojov neustále zamotáva do pascí nových zákonov či obmedzení ich samotnej činnosti. A mizne spolu s nimi.

Prežili obdobie budovania Nového sveta, ale nedokážu prežiť v novom miléniu. Na pozemkoch v Texase napríklad nájdete stále menej rančov. V Nevade je mnoho takých, čo zívajú prázdnotou a rančeri i kovboji ich opustili. V miestnom texaskom bare vám povedia kamionisti a traktoristi, že už len spomínajú, ako údolím hnali dobytok a lasom chytali teliatka pri plnom cvale.

Ako kovboji sa totiž už neuživia. Je po nich menej dopytu, vytlačili ich stroje, honba za ropou či skupovanie pozemkov. A ak na niekoľko rokov prestanete robiť túto prácu, jednoducho k nej stratíte cit. „Kovboji si musia svoje umenie stále obrusovať. Keď ho stále necibríte, prídete oň,“ povedal jeden z miestnych texaských kovbojov pre americký portál The Guardarian.

Viac o živote kovbojov, rodeu  a exkluzívny rozhovor s kovbojom si prečítate v najnovšom vydaní magazínu BREAK.

Mohlo by vás zaujímať:

Tvrdí chlapi na ropných plošinách