Byť uprostred oceánu na plošine, do ktorej neustále vrážajú vlny, nie je úplne pre každého. Záťaž na psychickú i fyzickú kondíciu je tu značný. Na plošine často pracujete nepretržite aj tri mesiace. Musíte využívať každú možnú voľnú minútu na psychický a fyzický reštart a určite neprepadnúť nude.

Jednou zo zvyklostí je napríklad prechádzanie sa na najväčšej vysunutej časti plošiny – na pristávacej ploche pre vrtuľníky. Čo sa ale, samozrejme, nedá pri zhoršenom počasí. To tu určuje možnosti práce či odlety a prílety vrtuľníkov.

Ropné plošiny priťahujú

Prečo je ale potom o prácu na železobetónových kolosoch taký záujem? Je to isto i kvôli zvedavosti a pocitu vyskúšať niečo nezvyčajné a dobrodružné, no ďalší častý dôvod sú peniaze. Záleží to od profesie, ale pokojne na ropnej či vrtnej plošine môžete zarobiť niekoľko stoviek eur za jeden deň.

Ročný zárobok sa pohybuje často od 50- do 95-tisíc eur. Na plošine nájdete najmä robotnícke a inštalatérske profesie, no zvyšných asi 40 % tvoria špecialisti, ako napríklad geodeti, inžinieri či elektromechanici.

Ropné plošiny u neho vyhrávajú. Andrej Tichý (31) má z práce na ropnej plošine v Nórsku bohaté skúsenosti. Foto: archív A.T.

Na to, aby ste tu prácu získali, však musíte prejsť veľmi prísnym výberovým konaním. Okrem zdravotnej spôsobilosti sa hodnotí najmä úroveň jazykov či pracovné skúsenosti. Musíte taktiež prejsť aj náročným kurzom prežitia.

Deepwater horizon

Špeciálne revízie a niekoľkonásobná údržba sú v tomto ropnom svete samozrejmosťami. Ak sa totiž na plošine niečo pokazí, nemusí to byť nebezpečné len pre ľudí, ktorí na nej pracujú.

Katastrofa plošiny Deepwater Horizon mala na svedomí jednu z najväčších havárií svojho druhu v dejinách. Jedenásť ľudí zahynulo, do oceánu sa vylialo 500 miliónov litrov ropy a najväčšia ropná škvrna na svete zamorila desaťtisíc kilometrov štvorcových vodnej hladiny. To sú ale neosobne znejúce štatistiky. Svedectvá o katastrofe pôsobia autentickejšie.

„Povedal som si, že buď vstanem, alebo ostanem ležať a zomriem. Niečo mi drvilo pravú nohu, ale všetkou silou som zatiahol a uvoľnil ju. Dokríval som na koniec chodby, kde ležal zavalený kolega medzi troskami konštrukcie. Kričal na mňa, aby som ušiel a zachránil sa, no nemohol som ho tam nechať,“ povedal pre zahraničné médiá Miles „Randy“ Ezzel, vedúci prevádzky na vrte, ktorý prežil devastujúcu sériu výbuchov.

Po roztrhnutí vrtu pod obrovským tlakom začal tryskať gejzír bahna, následne unikal vysoko horľavý metán, ktorý sa rozširoval až k strojovni, kde našiel potrebnú iskru. Zakrátko sa spustila séria explózií a vytvorila tak obrovské sálajúce peklo.

Titulné foto: wikipedia

mohlo by vás zaujímať:

Prank, ktorý nemá zľutovania