Moringa sa veľmi často skloňuje v súvislosti s nie zriedkavým mužským problémom. Poruchou erekcie a zníženou potenciou.

Moringa a čistá príroda

Ľudia v tropických oblastiach či indických lesoch už dávno o účinkoch moringy na mužskú potenciu vedia a tieto poznatky si posúvajú z generácie na generáciu. „Semená moringy pomáhali pri liečbe erektilnej dysfunkcie už vo východnej medicíne. Semená, listy a ďalšie časti stromu moringa obsahujú 90 rôznych nutrientov, 46 antioxidantov a 36 protizápalových látok, ako aj množstvo vitamínov a minerálov, ktoré môžu pôsobiť na organizmus muža komplexne a zlepšovať sexuálne funkcie,“ povedala nutričná poradkyňa Barbara Sviežená.

Strom moringa. Foto: archív M.B.

Na poli vedeckého bádania sa tieto tvrdenia stali uznávané aj vedeckou obcou. V roku 2010 vyšla na verejnosť štúdia Khon Kaen University v Thajsku, ktorá klinicky dokázala účinnosť extraktu z moringy na zvyšovanie potencie a klasifikovala ho ako účinné afrodiziakum.

Vedci sa zhodujú

Afrodiziatické účinky boli dokázané nielen u mužov, ale aj u žien. Na testovaných subjektoch došlo k zvýšeniu testosterónu, túžbe po sexuálnom styku a zvýšeniu metabolizmu. Vplyv moringy na metabolizmus a zvýšenú aktivitu nášho organizmu skúma v súčasnosti aj prestížna Hopkinsova univerzita na Fakulte klinickej mikrobiológie. Pokusy na moringe tu robia vedci a študenti v jednom z najlepších laboratórií svojho druhu na svete.

Testosterón a dopamín

„Stále vzrastajúci počet dôkazov poukazuje na fakt, že mužské sexuálne správanie je pod vplyvom hladiny hormónov – testosterónu a dopamínu. Štúdie dokázali, že extrakt z moringy potláča účinok monoaminooxidázy typu B (MAOB), čo vedie k zvýšeniu hladiny dopamínu,“ vysvetlila Barbara Sviežená.

Moringa obsahuje aj relatívne veľa zinku, takže jej konzumácia môže výrazne zlepšiť sexuálne funkcie a problémy pri erektilnej dysfunkcii. „Viaceré štúdie ukázali veľmi jasný vzťah medzi množstvom zinku a hladinou testosterónu. Štúdie tiež skúmali vplyvy vyrovnania hladiny zinku u starších mužov.

Moringa podľa jej slov tiež obsahuje arginín, prekurzor oxidu dusnatého, ktorý zvyšuje prietok krvi aj v penise.

„Všetky benefity moringy uvedené vyššie pomáhajú zlepšiť sexuálne funkcie ako vedľajší produkt ostatných prínosov pre zdravie, ktoré moringa prirodzene poskytuje,“ dodala Barbara Sviežená.

Moringa pre mužov

Spoločnosť Moringa Caribbean dováža listy moringy priamo z karibského ostrova St. Lucia. Vďaka kontrolovaným podmienkam testovania, zberu a sušeniu moringy z vlastných plantáží a spolupráci s akreditovanými laboratóriami má zákazník záruku, že dostane kvalitné stopercentné prírodné liečivo.

Na zvýšenie mužskej potencie ponúka spoločnosť produkty BLUE MORINGA FOR MEN a BLUE MORINGA FOR MEN TURBO, ktorý navyše obsahuje aj výťažky kotvičníka zemného, ovplyvňujúceho hladinu testosterónu a extrakt sušeného koreňa rastliny Maca, dlhodobo používanej pre jej afrodiziakálne účinky.

Samozrejme, nečakajte zázračnú prírodnú viagru alebo homeopatikum opradené rôznymi konšpiráciami. Účinky tohto produktu nie sú zázračné a okamžité, no máte záruku, že ide o čistý prírodný produkt overený mnohými štúdiami a spokojnými referenciami ľudí, ktorí ju užívajú dlhodobo.

Foto:  Ostrov Sv. Lucia  zdroj: Shutterstock