Na Facebooku máte status o tom, že ste zadaný, vaši rodičia si už dali spolu skvelý spoločný obed, ale vy ešte spolu nebývate a rozmýšľate o tomto kroku? Čo teraz, začať spolu bývať či nezačať? Týchto 5 vecí sa spýtajte sám seba predtým, ako si k sebe niekoho nasťahujete alebo sa vy sám k niekomu nasťahujete.

Každý vzťah je unikátny a nedajú sa robiť jednoduché štatistické uzávery. Napriek tomu štatistiky hovoria vcelku prekvapivo – až 37% párov sa rozhodne pre spoločné bývanie v období medzi 6 a 12 mesiacom ich vzťahu. Priskoro? Niekomu to trvá roky, inému viac ako desaťročie. Pre takmer každého je však spoločné bývanie dôležitým míľnikom. Terapeuti aj psychológovia sa však zhodujú, že je dôležité sa sám seba spýtať, čo od spoločného bývania očakávame.

#1 Chcete si niekoho k sebe nasťahovať len preto, aby ste ušetrili?

Možno prekvapujúca otázka, ale o to praktickejšia. Najmä v dnešnej dobe, keď sú ceny bývania (najmä vo väčších mestách na Slovensku) doslova premrštené. Ak je však vaše rozhodnutie o spoločnom bývaní viac pragmatickejšie ako emocionálne, tzn. vidíte v ňom skôr úsporu či finančnú pomoc, nemali by ste sa cestou spoločného bývania vydávať.

#2 Tlačí vás vaša polovička?

Čoraz častejšie vám vaša drahá / váš drahý omieľa, že by ste už spolu mali začať konečne bývať, veď všetci vo vašom veku už zakladujú rodiny? Citíte sa do tohto rozhodnutia tlačený? Nerobte to. Ak to nejde podľa vášho plánu a vy to tak necítite, je veľká šanca, že nebudete šťastní v budúcnosti v danom časopriestore. Má to byť vaše spoločné rozhodnutie, nie rozhodnutie toho druhého.

#3 Je to seriózny vzťah, o ktorom rozmýšľate aj do budúcna?

Psychológia sa zhodujú na tom, že pre ženu je začiatok spoločného bývania krokom k manželstvu. Zľakli ste sa práve? Vydajte sa cestou spoločného bývania iba v prípade, že si aj vzájomnú budúcnosť (nie tú najbližšiu, ale aj tú vzdialenejšiu) skutočne viete predstaviť. Samozrejme sa stane, že sa páry (aj tie, ktoré to mysleli úprimne) rozídu, pretože im spoločné bývanie nevyhovuje. Ak sa však rozhodujete pre spoločné bývanie, mali by ste vedieť, že pre druhú stranu to môže byť signálom niečo ďalšieho.

#4 Viete sa porozprávať vzájomne aj o pálčivých témach, ako napr. politika?

Možno ste sa práve zasmiali, ale je to krutá pravda. Ak ste politickú a iné principiálne otázky nikdy nerozoberali (názory na potrat, náboženstvo, homosexuálne partnerstvá, atď), skôr či neskôr sa k týmto otázkam pri spoločných dlhých večeroch dostanete. A predstavte si, že zistíte, že vaša láska má radikálne iný pohľad na politickú scénu na Slovensku. A to je len politika…

#5 Nebude pre vás pohodlnejšie začať po malých krokoch?

Je spoločné bývanie pre vás veľkým krokom, či skôr skokom? Nebude pre vás pohodlnejšie začať po malých krokoch? Odborníci radia – môžete vyskúšať stráviť spolu 2-3 dni do týždňa v byte jedného z vás a vyskúšať si, aké to je. Skúste to nie len cez víkend, ale najmä cez bežné, rutinné, pracovné dni. Ak máte viac času, vydajte sa na dlhšiu spoločnú cestu. Nemyslíme tým ale týždňovú all-inclusive dovolenku, ale skôr niekoľkotýždňový poznávací zájazd po vlastnej osi. Tu si môžete vyskúšať váš vzťah v rôznych polohách.