Na sociálnych sieťach sa posledné dni stalo populárne video, ktoré v praxi ukazuje, ako bude fungovať budúcnosť kuriérskych a predajných služieb. Potrebujete niečo kúpiť a mať to v rukách okamžite? Tento dron vám do pár minút doručí to, čo potrebujete, priamo do rúk. Doslova.

Neveríte?

Plne automatizovaný systém doručovania prichádza od konzultantov z Cambridgu. Na to, aby vás dron našiel, využíva GPS, ktoré máme v mobile dnes azda už každý. V praxi by to mohlo fungovať tak, ako ukazuje video – ste napr. na bicykli niekde ďaleko od mesta a keď dostanete defekt, netreba zúfať. Stačí vytiahnuť mobil, objednať náhradnú dušu a do pár minút je nad vašou hlavou dron, ktorý vám spustí váš balík. Samozrejme sa nájdu aj odporcovania takejto donáškovej služby budúcnosti, ktorí nechcú, aby nad našimi hlavami lietali stovky či tisíce dronov. Sami sme zvedaví, či sa takýto koncept v budúcnosti uchytí. Čo poviete?

DelivAir deliveries packages straight into your hands

This drone can deliver first aid kits to injured hikers.

Gepostet von The Verge am Dienstag, 10. Oktober 2017

Kuriérska služba v USA už skúša dronov v praxi

V americkom meste Tampa v štáte Florida už kuriérska služba v testovacej prevádzke začiatkom tohto roka skúšala doručiť niekoľko balíkov zákazníkov priamo s dronom. Šetrili tak nie len čas kuriérovi, ale najmä náklady na jeho presun, spotrebu pohonných hmôt a tým pádom aj životné prostredie. Takto to vyzeralo pri novinárskom teste:

Drony však môžu aj zachraňovať životy

Drony vo vzduchu v budúcnosti rozhodne nemusia byť iba o doručovaní zásielok, pizze a pod. Môžu mať aj ušalchtilejšie ciele – zachraňovať životy. V prípade napr. srdcových problémov zohráva najväčšiu úlohu čas do príchodu záchranárov a tu môže dron ušetriť drahocenné minúty, ktoré sa v mnohých prípadoch rovnajú rozdielu medzi životom a smrťou. Čo poviete na toto?