Každý večer pozeráme v TV to isté – futbal, hokej, basketbal, hádzaná, F1 a pod. Vo svete sa však hrajú športy, ktoré majú milióny fanúšikov a vy ste o n ich pravdepodobne nikdy nepočuli.

#1 Sepak Takraw

Jeden z najsledovanejších športov v juhovýchodnej Ázii. Ak by sme ho chceli v rýchlosti popísať, nazvali by sme ho nožným volejbalom. Malajzia, Indonézia a Thajsko dominujú v tomto športe s hráčmi, ktorí dokážu vo vzduchu robiť neuveriteľné kúsky.

#2 Chess boxing

Kombinácia, ktorú by asi málokto očakával – box a šachy. Šesť kôl šachu, ktoré sa striedajú s piatimi kolami boxu. Víťaz môže vzísť niekoľkými spôsobmi – K.O. v boxe alebo šachmatom v šachu. Tento šport hrajú muži aj ženy, pri každom pohlaví sú štyri váhové kategórie.

#3 Bosaball

Tento bláznivý šport sa prvýkrát objavil v Španielsku, skôr ako zábavka na pláži, ale pretransformoval sa až k športu s vlastnými majstrovstvami sveta. Volejbal, futbal a gymnastika na trampolínach v kombinácii s hudbou robia z bosaballu na pohľad poriadne zábavný šport.

#4 Podvodný hokej

Úplne správne sa nazýva podhladinový hokej – dve šesťčlenné družstva hrajú proti sebe s hokejkami a pukom, mieria na bránu, avšak všetci hrajú iba na nádych a pod vodou. Ako divák si tento šport môžete užiť iba vďaka kamerám.

#5 Cyklobal

Cyklobal je šport podobný futbalu, ale hráči na ihrisku sa pohybujú na bicykloch. Proti sebe súperia dve dvojčlenné družstvá. Hráči kontrolujú pohyb lopty po ihrisku pomocou špeciálnych bicyklov bez bŕzd a s pevným prevodom. Vedeli ste, že tento šport má tradíciu aj na Slovensku?

#6 Závody dronov

Jeden z najmladších športov, ale s maximálnou dynamikou. Súperi sedia síce na stoličkách vedľa seba, avšak majú na hlave špeciálne FPV (First Person View) okuliare, ktoré prenášajú obraz kamery pripevnenej na drone. Cieľom je prejsť stanovenú trasu v čo najkratšom trase – niečo ako F1-ka, ale vo vzduchu.

#7 Kabaddi

Najvyššiu ligu tohto športu pozerá cez 400 miliónov ľudí, čo je viac ako má celá Európska únia – India a južná Ázia sú domovom tohto kolektívneho športu, ktorý má viac ako 4000 rokov! Cieľom hry je vysunúť hráčov na súperovu polovicu ihriska tak, aby sa dotkol niektorého zo súperových hráčov a vrátil sa na vlastnú polovicu ihriska bez zachytenia súperom. Hráč pri útoku musí zadržať dych. Ako to však dokázať? Musí kričať slovo kabbadi!