Po štyroch hodinách v lietadle sa ocitáme na inom kontinente. Zamieňame pár eur na dirhamy v domnení, že na letisku je predsa najhorší kurz, nasadáme do mestskej linky, ktorá by nás mala odviezť do centra Marakéšu. A ešte predtým nám dve milé hostesky stihnú vraziť do ruky bezplatnú SIM kartu.

Maroko je veľmi pragmatické rozhodnutie – rozumná cena letenky (obojsmerná letenka od 50 do 200 eur), príjemné počasie počas našej zimy (stále to bolo medzi tričkom a mikinou, teda niekde od 14 do 20°C cez deň) a zároveň ste v úplne inej krajine a kultúre. Maroko nás dostalo – svojou krásnou prírodou, pohostinnými ľuďmi, jedlom a nadmieru pohodovými vibráciami.

Liberálne Maroko

Marocké kráľovstvo s viac ako 30 miliónmi obyvateľov vyznáva prevažne islam, napriek tomu patrí Maroko v tomto pohľade k jednej z liberálnejších moslimských krajín. Alkohol síce kúpite iba vo vybraných obchodoch (napr. Carrefoure v každom väčšom meste), ale ženy odhalené do oblečenia európskych pomerov vidieť na každom rohu. Maroko, ktoré je 10-násobne väčšie ako Slovensko, je rôznorodené od severu (výraznejší španielsky vplyv) po juh (výraznejší francúzsky vplyv), až po anektované územie Západnej Sahary, kam Marokánaci podľa vyjadrenia domácich nechodia, lebo tam jednoducho nič nie je. Maroko ako jedna z mála krajín na svete ponúka možnosť si ráno zasurfovať v oceáne a poobede lyžovať na niektorom z lyžiarskych stredísk pohoria Atlas. Bezpečnosť – z pohľadu turistu na bežnej dovolenke sme sa nestretli so situáciou, ktorá by bola nebezpečná, dokonca ani nepríjemná. Skôr naopak, cítili sme sa veľmi príjemne počas celého nášho pobytu.

Niekde uprostred Maroka. Zdroj: www.cestujemespolu.com

Zjednávajte vždy s úsmevom

Prvé prekvapenie nastalo hneď ako sme sa ocitli v centre a snažili sme sa zameniť si eurá na dirhamy (kurz cca 1:10). Prvá zmenáreň, druhá, potom tretia, oficiálna banka aj menšie okienka na uličkách – všade bol horší kurz (približne o 6-8 %) ako na letisku.

Domáce trhy ponúkajú samé dobroty. A vždy 100% čerstvé. Zdroj: www.cestujemespolu.com

 

Pri kupovaní čohokoľvek platí, že ak nie ste dobrý v zjednávaní, prenechajte túto úlohu vášmu parťákovi. Zjednávanie patrí k tamojšej kultúre, môže trvať dlhé minúty a je vždy sprevádzané úsmevom. Ak sa vám niečo zapáči, spokojne začnite zjednávanie na šialene nízkej cene (ak máte odvahu, začnite na 10 % z navrhovanej ceny). Svoje zjednávacie taktiky si vyskúšajte najprv na lacnejších drobnostiach – ideálne na úvod na taxikároch jazdiacich na žltých starých Mercedesoch a Daciach, ktoré majú bežne cez 800 000 najazdených kilometrov. Za krátku cestu v Marakéši (10 – 15 min) si bežne vypýtajú 50 dirhamov, vašim cieľom je dostať sa na 15-20 s vedomím, že domáci platia menej ako 10 Dr.

Berber whisky

Nápoj, ktorému sa za prvé nevyhnete, za druhé vám na 90 % zachutí a za tretie je prudko návykový, pretože je plný cukru. Silný čaj s mätou, ktorý bez aspoň troch riadne veľkých kociek cukru chutí horko, s cukrom však skvele. Za typických 8-12 Dr si ho dáte všade, čím ste viac mimo centra, tým je lacnejší, lokálnejší a lepší.

Najčerstvejšia mäta v silnom čiernom čaji, pre domácich berberská whisky. Zdroj: www.cestujemespolu.com

“Dnes je posledné vystúpenie Berberov, poďte za mnou, ukážem vám…”

Na všetky podobné fintičky, ako nalákať turistov, reagujte slušne odmietavo. Ak nepomôže ani úsmev, pridajte mierne na hlase a máte pokoj. Google mapy sú prepracované aj v najkľukatejších uličkách do detailu, netreba žiadneho lokálneho radcu, len nepoužívajte roamingové dáta. SIM kartu s 200 MB dát dostanete zadarmo aj na letisku.

Pri prechádzkach po Maroku narazíte často na takéto nádherné mozaiky a kachličky. Zdroj: www.cestujemespolu.com

Magické stretnutie chutí a tradícií

Nech vás ani nenapadne brať si do Maroka žiadne jedlo. Všetky tie skvelé bagety a čerstve pečivá, figy a datle, čerstvé olivy a ovocné šťavy – to všetko máte vždy nablízku a hladovať určite nebudete. Práve naopak, pripravte si svoje chuťové bunky a keď ste fanúšikom bio, tu sa môžete vyblázniť. K tomu tradičná kuchyňa plná čerstvej zeleniny a kvalitného mäsa. Kilo čerstvých olív za 2 eurá? Obed v stánku na najrušnejšom trhu pre dvoch za 5 eur? Vitajte v Marakéši nanajrušnejšom námesti Jemaa el-Fna (po našom “džama-l-fna”).

Miesto, ktoré v Marakéši určite nemôžete vynechať (Zdroj: http://www.jemaa-el-fna.com/en/)

 

Obrovské trhovisko štvorcového pôdorysu nemáte šancu minúť, najmä v noci je to miesto, kde sa spájajú vône, chute a nočný život. Celé námestie je obklopené predajcami čerstvých štiav, vo vnútri nechýba rušný trh (keramika, kožené výrobky, falošné hodinky najrôznejších značiek, magnetky, lampáše…) či ulička s narvanými stánkami plnými jedla a to všetko je zaobalené v akejsi magickej atmosfére marockých vystúpení, vzývačov hadov, podivných hudobných melódií z nástrojov či opíc, s ktorými sa za menší poplatok môžete odfotiť. Ak máte fóbiu z hadov (ja teda mám a riadnu), tak si dávajte pozor, pretože domáci si myslia, že sa určite chcete odfotiť s hadom, prípadne si pohladkať kobru. Sadnite si do jedných z kaviarničiek na východnej strane námestia s výhľadom na tento miš-maš, počkajte kým zájde slnko a užívajte si túto jedinečnú atmosféru.

Domáci pripravujú pre domácich. Zdroj: www.cestujemespolu.com

Berieme auto a vydávame sa na cesty

Náš plán na 10 dní bol jasný – Marakéš, Essaouira a Taghazout. Trojuholník, ktorý nám umožní spoznať históriu, prírodu, chute a pláže, nenaháňať sa, ale ani nenudiť sa. Aby sme sa nemuseli obmedzovať na autobus, chceli sme si požičať auto. Skúsenosti ostatných cestovateľov hovoria jasne – požičanie auta je v Maroku tak jednoduché, ako si kúpiť berber whisky. Googlime možnosti prenájmu áut, ponuka je obrovká, vyberáme čisto podľa sympatií. Vyberáme si Daciu Logan za 28 eur na deň.

Essaouira – vydajte sa do prístavu a nájdite posledný modrý stánok

Odchádzame z Marakéša, nechávame za sebou krásny pohľad na pohorie Atlas a smerujeme na západ k pobrežiu Atlantiku. Čaká nás menej ako trojhodinová cesta. Netušíme, čo nás čaká po ceste, tak tankujeme plnú nádrž (liter benzínu stojí menej ako euro), zastavujeme sa v Carrefoure pre čerstvé bagety, syry, mandle a olivy a vydávame sa na západ.

Essaouira je malé historické mestečko, ktorého centrum (historické centrum marockých miest sa nazýva Medina) sa pôvodne volalo Mogador. Ak budete mať čo len jeden deň čas, toto malé, ale veľmi pôsobivé mestečko určite nevynechajte. Môžete sa prejsť po krásnej, širokej pláži, zahrať si tu futbal s domácimi, zasurfovať alebo zakajtovať, prejsť sa po trhoch v Medine alebo navštíviť legendárny rybí trh. Rybí trh jednoducho navštíviť musíte. Každý deň okrem nedele sa po poludní premení lokálny prístav na rybí trh, kde sa domáci zbiehajú a v aukciách nakupujú tie najlepšie úlovky.

http://www.cestujemespolu.com/wp-content/uploads/2017/01/maroko_2016_067-683x1024.jpg

Tieto ryby vylovili domáci iba pred pár minútami. Zdroj: www.cestujemespolu.com

 

Na konci móla je maličká modrá drevená búda, kde sa zväčša stretávajú domáci, ktorí zasadnú za stôl, ktorí sa po chvíli začne prehýbať pod čerstvo ugrilovanými dobrotami. My sme neboli ešte hladní, ale nevedeli sme odolať, sadáme si k domácim a ukazujeme na tanier so sardinkami. Za pár minút máme za 3 eurá na stole tanier plný grilovaných rybiek. Mňam.

Nekonečne dlhé pláže z konského chrbta

Kým sa však do centra Essaouiry večer dostaneme, máme pred sebou celý deň. V Essaouire sa môžete vyblázniť – štvorkolky, kone, surfing, kiting. Čo tak kone? 1040 Dr je na prvý pohľad pomerne veľa (50 Eur na osobu), ale ten zážitok stojí za to – o 11:00 prišiel pre nás šofér pick-upu pred hotel a odviezol nás k menším stajniam pár kilometrov za mesto. Náš sprievodca sa nás v rýchlosti spýtal na naše skúsenosti a podľa nich nám priradili koníky, prekvapivo oboch žrebcov, plných energie.

Niekde pri Atlantiku… Zdroj: www.cestujemespolu.com

 

Vydávame sa najskôr krokom smerom k pláži, sprievodca nám anglicky porozpráva čo to o žrebcoch, čo robiť a nerobiť tak, aby sme si dnešný program na plno užili. Čakajú nás štyri hodiny jazdenia po nekonečne dlhých plážach Atlantiku (bohužiaľ miestami aj plných plastu z rybárskych lodí). Tak trocha si neviem predstaviť, ako sa budú moje stehná a ich okolie tváriť po štyroch hodinách na koni, ale myseľ zostáva otvorená.

Zrazu dá sprievodca povedal a my začínme prechádzať z klusu do cvalu, v ktorom sa kone cítia očividne veľmi dobre, lebo začínajú zrýchľovať. Za pár sekúnd tryskujeme po pláži v plnej rýchlosti – krásny pocit plný adrenalínu, ktorý si v priebehu našej tour ešte niekoľkokrát zopakujeme. Približne v polovici sa zastavujeme v stane uprostred lesíka, kde nám domáci pripravuje obrovskú porciu tajine – národné jedlo, na ktoré sú Marokánci náležite hrdí.

Tajine nájdete v Maroku v najrôznejších variantoch. Zdroj: www.cestujemespolu.com

 

V hlinenej kuželovitej nádobe bublocú uvarené zemiaky, zelenina a vynikajúca jahňacina. Sme poriadne hladní, tak sa púšťame do toho a ani traja celý tajine nespraceme. Nechýba mätový čaj a po približne hodinke oddychu a vynikajúcom jedle (v cene výletu) sadáme opäť na kone, ktoré si zatiaľ podriemkavajú v tieni.

Marocké tekuté zlato – a nie je to ropa

Argánovník – ojedinelý strom, ktorý rastie takmer iba v Maroku (ešte v Alžírsku a Izraeli) a oblasti, kde rastie, sú dokonca pod patronátom UNESCO. Vďaka svojim pozitívnym vplyvom na ľudský organizmus je argánový olej, ktorý sa získava z plodov argánovníka, obľúbeným produktom v zdravotníctve a kozmetickom priemysle. Na jeden liter argánového oleja lisovaného za studena potrebuje výrobca viac ako 30 kg plodov. Menšia fľaštička argánového oleja na kozmetické účely stojí približne 10 Eur.

Orechy argánovníka, z ktorého sa potom za studena lisuje jeden z najvzácnejších olejov. Zdroj: www.cestujemespolu.com

Naučte sa surfovať práve v Maroku

Malé mestečko Taghazout asi 20 km od známeho letoviska Agadir je podľa rôznych odporúčaní zaujímavou lokalitou, kde sa zbiehajú všetci surferi. Mnoho bedekrov toto miesto označuje ako “Surfer Village”, tak hľadáme ubytovanie aj my. Ubytovanie sme si dohadovali s jedným z domácich – keď sme mu spomenuli, že by sme sa radi naučili surfovať, dohodol nám “surf lesson” na druhý deň. Inštruktor nás čakal už ráno, pripravili nám raňajky, kávu a mätový čaj. Keď sme sa ho spýtali, kedy a s kým vyrazíme, odpovedal že za chvíľu a s ním. Za pár minút sa objavil s celotelovými neoprénmi a dvoma surfami, ktoré sme dali na strechu auta a vyrazili sme. Za asi 3 minúty už aj parkujeme na pláži vzdialenej len niekoľko stovák metrov. Obliekame si neoprény a začíname krátkou rozvičkou na zahriatie.

Oceán je ešte pomerne studený (18°C), ale môžeme vás ubezpečiť, že si to s celotelovým neoprénom takmer neuvedomíte. Surf je na úvod o skúšaní a skúšaní. Náš inštruktor stojí s nami vo vode, všetko nám trpezlivo vysvetľuje, opravuje naše chyby a samozrejme sa uškŕňa, kým nám oceán čistí nosné dutiny, znova a znova. Po pár pokusoch sa nám darí chytiť menšiu vlnu a úspešne sa postaviť na surf. Wow, naša prvá vlna.

Kým som sa prvýkrát postavil na dosku… Zdroj: www.cestujemespolu.com

Povedali by ste, že toto sú marocké pláže, kde sú ideálne podmienky na surfovanie v čase, keď je u nás zima?

http://www.cestujemespolu.com/wp-content/uploads/2017/01/maroko_2016_021-1024x768.jpg

Atraktívna cena

Maroko je aj z pohľadu slovenského cestovateľa so slovenským rozpočtom veľmi atraktívna krajina. Lieta sa celoročne (napr. z Viedne), lokálne ceny sú veľmi podobné tým slovenským, často aj výrazne nižšie. Keď sme spočítali všetky náklady na našu 10-dňovú cestu, počas ktorej sme spoznali tri marocké mestá, jazdili na koňoch po pláži, učili sa surfovať, užili si prírodu aj skvelé jedlo – vyšli nám náklady vo výške 486 Eur na jedného (cca 210 Eur letenka a 276 Eur ostatné náklady). Za menej ako 500 Eur si môžete užiť útek zo zimných mesiacov aj s bežnou dovolenkou v práci. Určite sa raz na tento útek vydajte.