Je to bomba plná probiotík. Redukuje telesný tuk, buduje svalovú hmotu a podporuje imunitný systém. Dokázateľne. Slovenská ovčia bryndza je unikátny patent, ktorý ju právom radí medzi najzdravšie superpotraviny sveta.
Prečo je výnimočná?
V jednom grame pravej ovčej bryndze je miliarda (!) prospešných mikroorganizmov z viac ako dvadsiatich druhov mliečnych baktérií. Okrem probiotík je bryndza bohatá i na bielkoviny, dôležité minerály, vitamíny skupiny B a výnimočnou ju robí aj ideálny pomer omega-6 A omega-3 mastných kyselín v pomere 2 : 1. Okrej toho obsahuje veľké množstvá kyseliny linolovej (známej ako CLA), ktorá má protirakovinové účinky a nepodporuje tvorbu a ukladanie tukov. A hoci bryndza sama má tukov dosť (až 50 % v sušine), sú ľahko spáliteľné.
Nie je jedno aká
Najlepšia a najzdravšia je tradičná salašnícka bryndza, len tá je totiž vyrobená z nepasterizovaného, tepelne neupraveného ovčieho mlieka. A len táto obsahuje spomínané množstvo dobrých baktérií a prospešných látok. Predáva sa s označením pravá slovenská, liptovská či domáca. Môže sa vyrábať iba na Slovensku. Bryndza z pasterizovaného mlieka obsahuje len málo mliečnych baktérií. Termizovanú pokojne nechajte v regáli, v nej nie je živé vôbec nič.
Letná, nielen májová
Bryndza je celoročný produkt, no najlepšia a najchutnejšia je z čerstvej paše, keď je na lúkach dosť vlahy – čo býva, pravda, najmä v máji ale aj počas daždivého leta. Ovce sa vtedy doja a bryndza sa vyrába priamo z ovčieho mlieka. Zimná je z ovčieho syra (minimálne 50 %) a kravského mlieka. Skrátka, letná je super a jej sezóna je v plnom prúde.
Ako má vyzerať?
Pravá ovčia bryndza je biela – nemá mať žiaden žltkastý odtieň. Nie je ani celkom hladká – je jemne hrudkovitá a zrnitá, ťažšie sa rozotiera. Má svoju špecifickú vôňu a lahodnú chuť. Je jemne slaná, nesmie byť horká, kyslá ani štipľavá. Čerstvá nepasterizovaná bryndza má kratšiu trvanlivosť – asi 14 dní.
Bryndzové halušky alebo pirohy sú klišé. Skvelé klišé. Ale kedy naposledy ste mali starý dobrý demikát? Fantastická krémová polievka s cibuľou a so slaninkou je istá záchrana po každom náročnom večierku.
Klasiku s cibuľkou a paprikou poznáme, ale neobľubuje ju každý. Útlocitným jazýčkom odporúčame jemnejšiu verziu – bryndzu vymiešanú s jemným smotanovým syrom, s tvarohom, kyslou smotanou alebo s mascarpone. K tomu veľa zeleniny a máte bezkonkurenčné zdravé raňajky.
Mali ste už bryndzovú pizzu? Skúste. Namiesto paradajkového základu potrite cesto olivovým olejom a nadrobte naň bryndzu. Zvyšok podľa chuti. Napríklad plátky slaninky opečené dochrumkava a k nim niečo kyslé – trebárs nakladané artičoky.