Hovädzí steak na farebných paradajkách
(10 porcií)
Potrebujeme:
2 200 g uruguajskej hovädzej sviečkovice
20 g soli
10 g korenia
4 lyžice oleja
1 200 g farebných paradajok
150 g jarnej cibule
150 g červenej cibule
100 g zeleného korenia v náleve
tymian podľa chuti
200 ml extra olivového oleja
1 viazaničku sakury
Postup:
Mäso osolíme, okoreníme a opekáme na grile na prudkom ohni z každej strany približne dve minúty. Potom ho položíme na vyššiu priečku na grile, ktorá je bez priameho tepla, a necháme ho desať minút oddychovať.
Tip someliérky
Kristína Kováčiková, Grand Hotel River Park
„Výber vína pri steaku závisí od toho, aký typ hovädzieho mäsa budeme pripravovať. Čím je nižší obsah tuku v mäse, tým ľahšie víno volíme. Takisto záleží na stupni prípravy. Čím prepečenejší steak podávame, tým nižší obsah trieslovín potrebujeme.“
Modrý Portugal 2012, akostné odrodové, Terra Parna, Suchá nad Parnou
„Víno Modrý Portugal som vybrala práve pre jeho sviežosť a jemnú ovocnú chuť, ktorá krásne nadviaže na zvolený typ mäsa. Dôraz kladieme aj na teplotu, odporúčam víno vychladiť na štrnásť stupňov Celzia, v horúcom počasí bude chutiť osviežujúco. Vínko získalo striebornú medailu na svetovej súťaži Portugieser du Monde 2014.“
Pestrý šalát
(10 porcií)
Potrebujeme:
150 g červenej čakanky
150 g pukov čakanky
100 g šalátovej uhorky
100 g rukoly
100 g zelenej špargle
100 g cherry paradajok
50 g reďkoviek
400 g dresingu z domáceho balzamového octu
Postup:
Zeleninu umyjeme a nakrájame. Dôležité je, aby sme šalát ochutili dresingom a zamiešali až tesne pred podávaním. Spôsob podávania šalátu je už na našej kreativite.
Tip someliérky
Kristína Kováčiková, Grand Hotel River Park
„Pri výbere vína k šalátu sa treba zamerať na najvýraznejšiu chuťovú zložku šalátu a víno spojíme s ňou. Čím ľahší šalát, tým ľahšie má byť aj víno. Takisto je možné kontrastne prepojiť chute medzi jedlom a vínom. Výsledkom bude práve harmónia.“
Sauvignon Blanc 2013, Domin & Kušický – Víno Natural
„Toto víno pochádza z ekologického hospodárstva s prívlastkom eco-bio-organic. Nos opantá jemnou žihľavou a žltým ovocím. V chuti sa objavujú príjemné ovocné tóny, s kvapkou medu v závere. Víno krásne prepojí všetky pestré chute, ktoré máme na tanieri. Jemný zostatkový cukor a horkastá chuť čakanky a rukoly vďaka kontrastu harmonizujú chuť. Sauvignon sa úžasne hodí aj k špargľovým špecialitám. Sviežo harmonizované kyselinky vo víne krásne nadväzujú na element kyslosti v šaláte.“