Pôvod
Čili papričky sa s človekom zoznámili približne 6 500 rokov pred Kristom: Mexičania si túto rastlinku nie vyššiu než meter domestikovali o nejakých dvetisíc päťsto rokov. V Európe vraj o paprikách prvý napísal Theofrastos a švédsky archeológovia štipľavé plody z 13. storočia našli v starobylom Lunde. Prvým známym Európanom,
ktorý sa potešil pohľadom na papriku, bol Krištof Kolumbus, jeho lekár z druhej výpravy koncom 15. Storočia čili definitívne priniesol do Európy.
Na zdravie!
Štipľavé plody pomáhajú telu najmä prívalmi vitamínu C a betakaroténu, železa, magnézia a draslíka. Extrakt z čili zrýchľuje metabolizmus. Pomáha pri liečbe herpesu a diabetu a úľavu prináša aj tým, čo trpia bolesťami hlavy, artritídou či kŕčovými žilami. A podľa štúdií sa kapsaicín, štipľavá zložka čili, ukázala ako zdatný súper istej formy rakoviny. Čili pomáha rýchlejšie hojiť rany po operáciách a zmierňuje pooperačné bolesti. Nie náhodou je čili bežnou zložkou národných kuchýň tropických krajín – zabíja baktérie, ktoré spôsobujú črevné problémy: salmonelu, E. coli aj tie, ktoré majú na svedomí otravu ustricami či suši.
Sex a čili
Čili podporuje chuť do jedla, a teda platí aj to, že láska ide cez žalúdok: podobne ako vo filme Čokoláda Juliette Binocheová naštartovala ospalé mestečko čokoládou so štipľavou paprikou. Čili prekrvuje orgány a je to afrodiziakum, to nie je fikcia.
Index štipľavosti
Kvôli čili papričkám sa pred storočím vymyslel index pálivosti. Do roku 2007 viedla rebríček odroda Bhut Jolokia (dovtedy jediné čili s hodnotou nad milión bodov Scovillovej stupnice SHU). V súčasnosti je na tom lepšie, čítaj štipľavejšie, desať ďalších druhov. Top pozíciu okupuje paprika nazvaná Carolina Reaper s hodnotu desivých 2 milióny 200-tisíc SHU. Bŕ! Na porovnanie, napríklad tabasco má 30- až 50-tisíc štipľavých jednotiek. Už si to viete predstaviť?
Čili v kuchyni
Rozhodne áno. Do omáčok, k mäsu, do marinády, na cestoviny alebo do šalátov. Môžete ním okoreniť aj obyčajnú praženicu. Čerstvé je zdravšie než sušené. Čili sa okrem mexickej kuchyne udomácnilo na celom svete: vo forme omáčok ako thajská sriracha či severoafrická harissa až po taliansku arrabbiatu. A obľúbené sú aj formy karí, paprikáše, sambai belacan či šalát som tam. Môžete použiť nezrelé, zelené papričky alebo dozreté červené. Ich koža musí byť čistá, na dotyk hladká a tvrdšia. Ak chcete zmierniť ich ostrosť, prekrojte ich pozdĺžne a odstráňte semienka a žilky.
NEZAPÍJAJTE VODOU!
Ak ste už precenili svoje schopnosti znášať peklo v ústach a chuťové bunky vám pod útokmi čili hromadne hynú v ukrutných bolestiach, nepokúšajte zmierniť pálivý pocit vodou. Bolo by to zbytočné. Kapsaicín sa nerozpúšťa vo vode, ale v tuku a v alkohole. Úľavu poskytne pohár mlieka alebo studený jogurt. Keď inak nedáte, môžete si vypláchnuť ústa aj malým množstvom destilátu.