Pre 2 osoby potrebujeme:
1 hrnček guľatozrnnej ryže
2 lyžice masla
1 šalotku
1 hrnček bieleho suchého vína
pol litra zeleninového alebo kuracieho vývaru
za hrsť parmezánu
120 g lososa na kocky
1 cuketu
1 lyžicu bazalkového pesta
Postup:
V hrnci rozpálime maslo, ľahko necháme speniť nakrájanú šalotku, pridáme ryžu a restujeme dosklovita. Potom prilievame teplé biele víno a necháme vyvariť alkohol. Po odparení vína postupne prilievame horúci vývar, osolíme, okoreníme a za stáleho miešania varíme na najmenšom plameni. Pridáme cuketu nakrájanú na kocky a lososa, ktorého sme opiekli na rozpálenom oleji, a dochutíme trochou bazalkového pesta. Keď je ryža al dente, odstavíme z ohňa a za stáleho miešania pridáme maslo, ktorým dosiahneme krémovitosť. Nakoniec zahustíme a dochutíme trochou strúhaného parmezánu.
Tip šéfkuchára:
„Klasické jedlá, ku ktorým patria aj rizotá, sa môžu ozvláštniť sezónnymi surovinami, ktoré nájdeme na trhu. Mojím tipom je domáce bazalkové pesto, vďaka čerstvým voňavým bylinkám je neodolateľné.“