Pôvod
Quinoa pochádza z Južnej Ameriky. Kopce Ánd vydali svedectvo, že quinoa chutila miestnym ľuďom už tritisíc rokov pred Kristom a to vtedy ešte netušili nič o marketingových nálepkách a nutričných výkričníkoch. Prvými Európanmi, ktorí si mohli zaradiť quinou do jedálneho lístka, boli španielski conquistadori. V dobyvateľských vojnách držala (krátko, ale predsa) domácich nad vodou najmä quinoa v rôznych kombináciách.
Čo to je?
Quinoa sa považuje za zrno, lebo sa naň podobá a niekedy sa tak spracúva. V skutočnosti je to však semeno rastlín, ktorý sa v našej geografickej oblasti nazýva mrlík. Dorastie do výšky o pár centimetrov vyššej než priemerný slovenský chlap. Keď sa quinoa v kvete začína podozrivo podobať na proso, je čas na zber.
Prečo quinoa?
Inkovia mali quinou vo veľkej úcte, volali ju matkou všetkého obilia. A bolo to zrno posvätného charakteru. V 21. storočí sa na semená quinoy pozeráme pragmatickejšie. Veda nám dodáva exaktné dáta. Quinoa nás zásobuje slušnou dávkou aminokyselín, minerálov (napr. železom, vápnikom či fosforom) aj vitamínov. Medzi vitamínmi víťazia béčka, ale aj relatívne malý obsah vitamínu E je pre človeka vynikajúci. Quinoa neobsahuje lepok ani cholesterol, zato má približne dvojnásobok vlákniny ako obilniny.
Dá sa aj piť
Quinoa má v kuchyni široké uplatnenie. Dá sa z nej vytvoriť kaša, ale aj vynikajúci puding. Potomkovia Inkov pridávajú quinou do regionálnych verzií alkoholického nápoja chicha. Často ako zásadnú ingredienciu, v peruánskej oblasti Puno sa však chicha robí iba z quinoy. Nápoj je svetlý, takmer biely. Chuťou nám Európanom môže pripomínať pivo.
Vysoká cena
Quinoa je v porovnaní s inými superfoodmi pomerne drahá. Je to dôsledok pôsobenia trhu. Za ostatných desať rokov sa jej predaj takmer strojnásobil, ale produkcia sa zvýšila len nepatrne. A pre špecifiká jej pestovania sa prístupnosť tohto superjedla bude zhoršovať. Kým niekto nevymyslí GM verziu. Superfood Rastlinka obľubuje chladné a suché podnebie a vyššiu nadmorskú výšku, preto neprekvapuje, že v polovici 80. rokov sa dvojica podnikavcov z Colorada dala presvedčiť známym z Bolívie, že quinoa je potravina budúcnosti. Marketing toto pseudozrno dostal do všetkých končín Severnej Ameriky a tam niekde hľadajte aj prvé označenie nálepkou superfood.
V hrnci a na tanieri
Quinou ako prílohu zvládne aj podpriemerne variaci jedinec. Ostatne, pomer dva diely vody na jeden diel quinoy je nastavenie, ktoré sa používa napríklad aj pri ryži. Odporúčam však pozrieť obal, ktorom quinoa pricestovala do vašej špajzy. Odlišný je čas varenia. Pravoverci prisahajú na dvadsať minút. Konzultujte obalový materiál!
Quinoa je vynikajúca ako príloha, ale môže byť aj hlavnou či vedľajšou zložkou rozmanitých jedál. Skvelé sú placky, polievky, cookies či jednoduché šaláty. V tých quinoa dominuje. A môžete ju použiť aj ako upgrade svojho obľúbeného rizota. Naším obľúbeným je rizoto s quinoou a pečenou zeleninou.
Quinou môžete variť spolu s ryžou, počas varenia sa už môže v rúre piecť zelenina: najlepšie sezónna, ergo vašu fantáziu bude obmedzovať iba ponuka obchodu na rohu. Pri dopečení zmiešame a dochutíme. Pomôžu asi dve lyžice citrónovej šťavy, soľ, čierne korenie a bylinky.